Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Forskellen på neuroborreliose og sclerose kan afgøres ved undersøgelser

En borrelia-infektion kan godt påvirke nervesystemet, men det er kun i sjældne tilfælde, at borrelia giver symptomer, der ligner sclerose, og har man borrelia kan det afgøres ved en undersøgelse af væsken i rygmarven

Nogle læger mener, at en infektion med borreliabakterier, som overføres ved bid fra skovflåter, ofte giver en skleroselignende sygdom.
Men det er kun i sjældne tilfælde, at borreliainfektioner giver symptomer, der i væsentlig grad ligner de typiske symptomer ved sklerose.
Det siger Finn Sellebjerg, overlæge på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet og forskningslektor på Københavns Universitet.
”I cirka ti til 15 procent af borreliatilfældene, kan det ske, at infektionen angriber nervesystemet. Det kaldes neuroborreliose og kan kureres med antibiotika. I under 5 tilfælde om året i Danmark udvikler neuroborreliose sig dog til en kronisk tilstand, som giver en langsom fremadskridende ødelæggelse af nervesystemet. Det kan betyde, at mistanken falder på sclerose, når der skal stilles en diagnose, men der er tale om to vidt forskellige sygdomme, som vi er i stand til at adskille.”
Finn Sellebjerg bakkes op af Klaus Hansen, overlæge på Rigshospitalets Neuromuskulære Klinik, som er en af de førende Borrelia-eksperter i Danmark.
”Kronisk neuroborreliose er den eneste borreliaform, der kan give scleroselignende symptomer. Men ved alle former for neuroborreliose og især den kroniske, ser man en kraftig betændelsesreaktion og specifikke antistoffer mod borrelia i spinalvæsken (rygmarvsvæsken, red.) som ikke ses ved sclerose. Derfor kan vi med sikkerhed adskille de to tilstande,” forklarer Klaus Hansen, og fortsætter:
”Disse borrelia antistoffer findes normalt ikke i spinalvæsken hos sclerose patienter, medmindre de er så uheldige, at de oven i sclerosesygdommen har fået neuroborreliose. For en erfaren neurolog vil der dog ej heller i den situation på baggrund af symptomer, forløb, kliniske fund og MR scanning være tvivl om diagnosen”.

Test foretages
”En undersøgelse af rygmarvsvæsken giver et meget sikkert resultat. Derfor er vi som regel ikke i tvivl, hvis der er tale om neuroborreliose, og det er klart, at det er noget, vi tester for, når vi undersøger mennesker med neurologiske symptomer,” siger Finn Sellebjerg.
Han og hans kolleger oplever dog ind i mellem patienter, som ikke stiller sig tilfredse med de svar, de får, og som i stedet vælger, at opsøge private klinikker i udlandet, for at få konstateret om de lider af borrelia eller neuroborreliose.
”Det er klart, at det står enhver frit, men vi mener ikke, at klinikkerne kan tilføre meget mere, end vi kan med vores test,” siger Finn Sellebjerg.
Der er ikke noget, der tyder på, at infektioner med borrelia øger risikoen for at udvikle sclerose, men da risikoen for at udvikle sclerose generelt ligger på 0,2-0,3 procent hos danskere, vil der ind imellem blive stillet en sclerosediagnose hos en person, der tidligere har haft en borreliainfektion.
Hvis der er nogen, der har oplevet, at få stillet en sclerose-diagnose og bagefter har fundet ud af, at det var forkert, og at der i stedet var tale om neuroborelliose, vil Scleroseforeningen meget gerne høre om det.

Kommentarer

Britta Meyer (Guest) (tir, 28/05/2013 - 19:30)

Fin artikel om et emne som jævnligt dukker op på de forskellige FB sider. Er ikke længere i tvivl og det rart. Tak for det !!!

vibeke (fre, 10/07/2015 - 10:35)

"Jannie Helle blev i 2005 ramt af en mystisk sygdom, som bandt hende til en kørestol. Lægen mente selv, at hun var blevet ramt af en borreliainfektion efter at være blevet bidt af en skovflåt, mens de danske læger vurderede, at hun havde fået sklerose. Flere gange søgte Jannie Helle medicinsk behandling i på en klinik i Augsburg, fordi hun var uenig med de danske læger om diagnosen.Lægen, psykoterapeuten og forfatteren Jannie Helle, Virum, døde mandag, 50 år gammel." men trods det at I som læger siger der ikke et tvivl, er en patient ,der selv har været læge uenig? fortæller man patienterne at der er testet for dette I spinalvæsken så man kan udelukke det?? og kan I teste for borrelia I alle sine stadier I rygmarvsvæsken?

Lotte Skou Hansen (Guest) (fre, 10/07/2015 - 13:15)

Kære Vibeke.
Jeg kan desværre ikke svare på dine spørgsmål, da jeg ikke har en lægefaglig uddannelse. Jeg vil forslå, at du spørger din egen neurolog eller skriver dine spørgsmål til vores rådgivningspanel på https://scleroseforeningen.dk/stil-spoergsmaal
Bedste hilsner, Lotte Skou Hansen, redaktør i Scleroseforeningen

Berith Johansen (søn, 02/08/2015 - 09:16)

hej jeg har fået afkræftet sclerose her i Maj med . Efter stop med AUBAGIO d . 12/3 Samt 2 gange medrolbehandlinger sept 2014 og igen 5/1-15 , vender mine Symptomer vtilbage , hermed 10 dage efter stop med AUBAGIO !
( mediciner er jo stadig i blodet i lang tid )
Jeg har nu / stramninger i knæhaserne og langsomt starter de trygsmerter i benen bag på hvilket jeg havde problemer med i sept 14 , hvor jeg også havde tåreflåd og svampeangreb i hovedbunden , efter hjemvendt ferie d . 14/7-14 Kroatien .
Øjenlæge fik mit besøg 3 gange og og havde ingen ide om hvorfor årsagen til de 3 øjendråbebahandlinger ikke havde efffek! men for at vende tilbage til start af mit langvarige undersøgelsesforløb , startede mine problemer med Hæshed i ca 5 Mdr og opsøgte ØNH læge som undersøgte mig og sendte mig videre til scanninger af forakellige slags , da jeg også havde kæbe / halsglandler der gjorde ondt ! Kan sige jeg fik en Pencillin af halslægen senere og min hæshed forsvandt !
Man kom frem til grænseforstørrede halsglandler i 2012 efter UL og biopsi !
Jeg var mange til forskellige scanninger og ud fra MR scanninger har jeg Multiple uspecifikke hvidsubstans læsioner subkortikalt i begge hemisfærer samt corpus callosum ! Degenerative forandringer C4-c7
Relativ spinalkanalstenose C5/c6

Jeg havde nogle føleforstyrrelser i venstre side kroppen der hvor jeg startede min hals./. Kind / kæbe problemer. Havde indimellem tilbagevendende fornemmelse af at savle i venstre mundvig hvilket stadig NU er et problem !

Jeg fik lumbalpunktur i juni 2013 og ingen Borrelia eller infektion at påvise der , men lockocytter med tallet på 5 !

Jeg har haft rigtige mange problemer med at jeg kunne. / kan mærke at det er et vandrende udvikling af sygdom i min krop ! For når jeg ser 2 år tilbage , havde jeg det slet ikke som jeg har det nu !!!!
For at vende tilbage til stop med AUBAGIO fik jeg her i juni halsstramninger / spasmer og slim med lidt blodtilblanding ( kun blod ca . 3 dage )
Kan nu indimellem godt få halsstramninger med slim uden blod og især også når mine venstresidige Halsglandler er meget aktive !

På nuværende tidspunkt er jeg svimmel indimellem , murrende svag hovedpine , nakkestivhed som kommer og går , Erytheme Migrans udslæt på rygsøjlen , hvor lægevagten her den 11/7-15 mistænker Borrelia ??? På denne dag havde jeg så mange rygsmerter og nakkestivhed og kunne ikke holdets af at sidde med de tryksmerter i benene !!!!
SOM JEG HAR DET NU her 2.august 2015

Føleforstyrrelse højre øje , som om det løber men mærker jeg er det ikke vådt .
Utilpas går op og ned
Kæbe/ kind og følelse af at savle venstre mundvig
Ører der føles som om de lukker ( som en ballon ) der er fri passage i dem ifølge ørelægen
Jag i venstre øre ( kendt de sidste 3 år )
Forstyrrelser i de yderste tæer på venstre fod
Lidt stikken i huden benene
Venstre overarm ømhed i musklerne og tunghedsfornemnelse
Svimmelhed som jeg har været præget af i de sidste 2 år . Har dog været meget tiltagende i vinters og kommer og går
Mine knogler i benene klikker og knaser i skulderne

Som sagt et meget varierende vandrende sygdomsproblem og smerter !
Jeg er på 2. Forlængende pencillinbehandling og slutter på onsdag . Ved 1. Bahandling fik jeg god effekt i knæhaserne og benmusklerne og halsstramninger med slimdannelse og ikke smerter i ryggen og synes mine føleforstyrrelser letter !
Symptomer kom lidt snigende igen 3 dage efter 1. Pencillinen behandling 10 dage .

Nu afventer jeg om 2. Behandling har nok effekt ?????
Og hvis ikke , aner jeg simpelthen ikke hvad jeg skal ud over at samtale med min egen læge !
Er ellers tilknyttet sygehuset i Roskilde med synes ikke der rigtig er respons på mine henvendelser til dem ( de har jo mange patienter ) men mistanken går på Borreliose nu ????

Jeg er frustreret da jeg døjer med de muskle/ ledproblemer og nakkestivhed !!!!
Og mig udslæt på rygsøjlen ikke helt væk endnu og bliver lidt rødt ophævet i den runde knudrede cirkel på 8-10 cm ... Lidt prikker ovenfor cirklen !!
Jeg har sørget for at tage billeder af udslættet løbende , så jeg har dokumentation !
Har ivrigt prøvet Baklofen mylan mod de trygsmerter men flere bivirkninger end effekt . Derfor ikke brugt den sidste måned !
Panodiler letter bedre !
Jeg ved heller ikke om det udslæt har noget med trygsmerter , eller nakkestivhed , slimdannelse og føleforstyrrelser .

Jeg kan kun sige jeg er frustreret da min sygdom har udviklet sig fra start til nu !!!

Med venlig hilsen Berith Johansen
4800 Nykøbing F

Mai Choe Thode (man, 03/08/2015 - 15:09)

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy