Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os
Flere PML-tilfælde ved indtagelse af immunmodulerende medicin
d. 7 august 2015

Endnu to personer har fået konstateret PML ved indtagelse af henholdsvis Tecfidera og Gilenya

Hen over sommeren har en talsmand for lægemiddelvirksomheden Biogen bekræftet, at en sclerosepatient, der har indtaget tabletten Tecfidera, har fået konstateret den farlige hjernebetændelse PML. Det er ikke oplyst, hvor patienten kommer fra, men vi ved, der ikke er tale om en dansk patient. Og at patienten heldigvis stadig er i live.

Lavt lymfocyttal

Der meldes heller ikke noget om patientens alder, men vedkommende havde gennem lang tid et meget lavt antal af de hvide blodlegemer, der hedder lymfocytter. Lymfocyttallet falder, når man tager Tecfidera, hvilket er godt, fordi lymfocytterne er med til at trigge scleroseattakker. Lymfocyttallet må dog ikke blive alt for lavt, da lymfocytterne også bekæmper virus, og er der ikke nok lymfocytter, får for eksempel den JC-virus, der er grunden til PML, for let spil. 

Andre tilfælde

Biogen meddelte også i efteråret sidste år, at en patient fik PML. Vedkommende havde lige som det nye tilfælde meget lavt lymfocyttal gennem længere tid og overlevede ikke sygdommen. Også lægemiddelvirksomheden Novartis måtte i foråret melde om en patient med PML, som havde fået virksomhedens sclerosetablet Gilenya. Her var det også anden gang, at Gilenya blev kædet sammen med PML. 

Ikke overraskende

Ifølge scleroseprofessor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet er det trist, men ikke overraskende, at der ind i mellem konstateres tilfælde af PML.
”Desværre er det sådan, at når man giver medicin, der påvirker immunsystemet, så er der risiko for at udvikle PML,” siger Finn Sellebjerg, der er formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg.

Effekt og risiko følges ad

Finn Sellebjerg understreger dog også, at der er tale om en ekstremt lille risiko, og hvis man som læge sørger for at holde øje med lymfocyttallet gennem regelmæssige blodprøver, så er risikoen for PML forsvindende.
”Men man er nødt til at forstå, at hvis man går fra at tage nogle af de milde præparater mod sclerose som måske ikke kan beskytte ordentligt mod sygdommen til nogle af de skrappere midler, som har højere effekt, så har det også nogle omkostninger. Alternativet er desværre bare, at man går rundt med en ubehandlet sygdom,” siger Finn Sellebjerg. 

Om PML

PML - Progressiv multifokal leukoencephalopati - er en sjælden hjernebetændelse, der forårsages af en infektion i hjernen med den såkaldte JC-virus, som cirka halvdelen af befolkningen bærer rundt på uden at være klar over det. PML kan skade hjernen og i værste tilfælde være dødelig.

Kommentarer

vibeke (fre, 07/08/2015 - 15:20)

Det er da sjovt - idet der INTET blev nævnt om denne risiko da jeg blev tilbudt det -- godt man sagde nej tak!

Øystein (fre, 07/08/2015 - 18:27)

En observasjon jeg har gjort under mine 5 år med MS er at kostbare bremsemedisiner snakkes opp av akademia og at bivirkninger og dødsfall naturlig vil skje men er 'verdt' prisen. Når det gjelder andre teorier som CCSVI- og stamcelle-behandling så snakkes de ned som farlige og potensielt dødelige selv om risko er lavere.

Innbyr ikke til troverdighet.

Rikke Olesen (fre, 07/08/2015 - 18:42)

Ved opstart med Tysabri blev jeg informeret, men ikke da jeg startede med Gilenya...!
Godt jeg er tilbage på Tysabri, det ved man hvad er.

Louise (Guest) (lør, 08/08/2015 - 01:02)

Hvad så med os der får Lemtrada, her er vores leukocyttal helt i bund og meget lav i lang tid, har vi ikke også stor risiko for Pml? Når nu JC virus titter var årsagen til at skifte fra Trysabri?

Thomas (lør, 08/08/2015 - 22:48)

Jeg begyndte på Gilenya for knap 3 år siden. Inden da havde jeg fået Avonex i 5 år. Jeg har kun godt at sige om Gilenye, det gav mig livet tilbage. Der var store bivirkninger for mig, da jeg fik Avonex. Jeg lå syg i 2-3 dage efter hvert stik, som jeg fik hver fredag. Så jeg havde ikke en weekend i 5 år hvor jeg ikke var syg. Jeg blev tilbudt Gilenya da Avonexen havde for ringe virkning på min sygdom. Jeg har ikke oplevet nogen bivirkninger efter jeg er begyndt på Gilenya og sygdommen har ikke været i udvikling de sidste 3 år. Jeg føler jeg har fået det meget bedre.
Jeg får taget blodprøver og bliver scannet, så jeg føler mig i sikre hænder.

Vivi Kløjgaard (man, 10/08/2015 - 12:22)

jeg har en datter der skal på lemtrada efter trysabri. Jeg er selvfølgelig som også interesseret i at vide om der er en PML risiko i den forbindelse

Louise Wendt Jensen (tor, 13/08/2015 - 13:35)

Tilføj kommentar

Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.
Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy