Gå til hovedindhold

Fedme og sclerose kan hænge sammen hos unge piger

13. februar 2013
Kort fortalt
Amerikanske forskere har set i en undersøgelse, at sclerose var mere udbredt hos overvægtige piger end hos normalvægtige

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Overvægt eller decideret fedme kan hænge sammen med en øget risiko for at udvikle sclerose eller såkaldt CIS – klinisk isoleret syndrom – som er indikator for en forhøjet sclerose-risiko. Det mener amerikanske forskere, der har undersøgt sammenhængen mellem BMI og sclerose hos børn og teenagere.

Sammenligning af syge og raske

Forskerne fra Californien gennemsøgte en helbredsdatabase over børn og unge under 18 år med over 90.000 medlemmer. Her fandt de 75 tilfælde, som havde sclerose eller havde haft CIS (et enkelt scleroseattak). De 75 blev sammenlignet med 913.172 raske kontroller i forhold til deres BMI.

Kun forhøjet risiko hos piger

Resultatet var, at 50,5 procent af de børn, der udviklede sclerose eller havde haft CIS, var overvægtige eller decideret fede i forhold til kun 36,6 procent af de raske kontroller. Den forhøjede risiko sås kun hos piger. I forhold til piger der ikke var overvægtige havde overvægtige teenagepiger halvanden gang så stor risiko for at udvikle sclerose. For decideret fede piger var risikoen tre gange højere.

Overvægt kan påvirke hormoner

Forskerne bag artiklen, som fik publiceret deres resultater i det videnskabelige tidsskrift Neurology i januar spekulerer i, om den øgede sclerose-risiko hos de unge piger kan hænge sammen med en forhøjelse af kvindelige kønshormoner som for eksempel østrogen.

Kræver yderligere undersøgelser

Forskerne påpeger selv, at en af styrkerne ved studiet er de mange raske kontroller, man har kunnet sammenligne med. Til gengæld er det relativt få sclerosetilfælde, man har fundet i databasen, hvilket kan have betydning for resultatet. Derfor skal der yderligere forskning til på området for at bekræfte, at overvægt er en risikofaktor i forbindelse med udviklingen af sclerose hos børn og unge.

Se et resumé af undersøgelsen her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.