Gå til hovedindhold

Fødselsmåned har betydning for scleroserisiko

5. december 2012
Kort fortalt
Din fødselsmåned er ikke uden betydning i forhold til din risiko for at udvikle sclerose. Svenske forskere mener dog ikke, at moderens D-vitamin niveau har betydning for barnet

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Risikoen for at udvikle sclerose er højest for personer født i forårsmånederne, hvis man bor mere end 52 grader nord for ækvator. Det mener britiske forskere at have vist. De har for nylig offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Kroppen kan ikke danne D-vitamin i mørke

Forskerne har kigget på fødselsdata for 151.978 sclerosepatienter, der boede 152 grader eller mere nord for ækvator. På disse breddegrader er det, at man mellem oktober og marts ikke får nok sol til at kroppen naturligt kan danne D-vitamin.

Efterårsfødsel bedst

Analysen viste, at der var fem procent højere sandsynlighed for at få sclerose, hvis man er født i april i forhold til, hvad man ellers kunne forvente. Var man derimod født i oktober eller november var risikoen for at få sclerose henholdsvis fem og otte procent mindre. Det får forskerne til at konkludere, at der er signifikant bevis for at fødselsmåneden har betydning for risikoen for at udvikle sclerose.

Moderens D-vitaminniveau værst for hende selv

Svenske forskere har dog også netop vist, at en mors D-vitamin niveau i det første trimester af graviditeten ikke betyder noget for barnets sandsynlighed for at udvikle sclerose. Til gengæld betyder det noget for moderens risiko for at ud få sclerose efter fødslen.

Studie fra Nordsverige

Det svenske studie er offentliggjort i tidsskriftet Neurology i november, og her har forskerne kigget på 164.000 mennesker bosiddende i det nordlige Sverige. Inklusive 192 personer, som senere fik sclerose og 37 gravide kvinder, hvis børn fik diagnosen på et senere tidspunkt.

Fald i D-vitaminniveau

Forskerne fandt også ud af, at niveauet af D-vitamin i blodet hos folk, der bor i de nordiske lande er faldet fra 1976 til 2005 hvilket, de mener, kan medvirke til at forklare, den stigning i antallet af sclerose-tilfælde, man har set i samme periode.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.