Gå til hovedindhold

Fødselsdag i april giver størst risiko for sclerose

15. januar 2010
Kort fortalt
Et skotsk studie sætter dato på risikoen for at udvikle sclerose

Af Peter P. Christensen

Det har længe været kendt, at det tidspunkt på året, hvor man er født, har indflydelse på risikoen for at udvikle sclerose senere i livet. Nu præciserer et skotsk studie den viden og konkluderer, at babyer, der fødes i april, har større risiko for at udvikle sclerose senere.
Resultaterne af studiet, der er publiceret i European Journal of Neurology, viser, at mødre, der var gravide i de mørke efterårs- og vintermåneder havde større risiko for at føde børn, der senere udviklede sygdommen. Forskerne bag studiet foreslår, at det skyldes, at mødrene i de mørke måneder ikke opholder sig i – og ikke ser – solen så meget og dermed mangler D-vitamin.

D-vitamin og sclerose

Mangel på D-vitamin er et af de forhold, der oftest er sat i forbindelse med udvikling af sygdommen. D-vitamin påvirker et bestemt gen, som tredobler risikoen for at udvikle sclerose. Får man for lidt D-vitamin, kan genet forandre sig, så immunsystemet ikke fungerer normalt, har studier vist. Der forskes i øjeblikket over hele verden – også i Danmark - i en lang række projekter for at undersøge sammenhængen mellem D-vitamin og sclerose.

 

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.