Gå til hovedindhold

Få fordelene på et mindre hospital

22. november 2012
Kort fortalt
Tysabri-behandlingen er flyttet ud i landet. Men patienterne er ikke altid flyttet med. Derfor efterlyser de flere patienter på Roskilde Sygehus

 

Af Lotte Skou Hansen, journalist

Da det i foråret 2011 blev muligt at få Tysabri en lang række steder i landet, var det noget, mange patienter havde ventet længe på. Nu ville det være slut med at køre helt fra Esbjerg til Aarhus for at få medicinen.

Men ikke alle steder valgte patienterne prompte at flytte til et behandlingssted tættere på deres hjem.

Derfor holdt Roskilde Sygehus en eftermiddag i oktober åbent hus om muligheden for at få blandt andet Tysabri i Roskilde i stedet for på Rigshospitalet. Roskilde Sygehus har nemlig kapacitet til at tage flere patienter ind, end de i øjeblikket har i behandling.

 

Roskilde lige så godt som Riget

”Vi ved, hvad vi har, og ikke hvad vi får,” er ifølge klinikkens sclerosesygeplejersker tilsyneladende argumentet fra mange patienter, som ikke har ønsket at flytte endnu.

”Rigshospitalet har det ry, at de er Guds eget hospital. Men vi kan faktisk matche dem fuldt ud,” konstaterer administrerende overlæge på Roskilde Sygehus, Jesper Gyldenborg tørt.

Han ønsker sammen med sine kolleger at gøre opmærksom på, at der faktisk ikke er noget, de ikke kan lige så godt som på Riget. Og så er der måske endda nogle ting, de faktisk er bedre til.

”Dansk Multipel Sclerose Gruppe (DMSG) har vejledninger, som sikrer, at folk får samme behandling for deres sclerose, ligegyldigt hvor i landet de bor. Der er ingen plads til forskellighed. Og vi kan virkelig ses over skulderen, i forhold til hvilke indikatorer vi behandler på, fordi alt bliver indberettet, så der er ingen grund til at være bekymret for, at man skulle få dårligere eller mindre kompetent behandling her i Roskilde,” forklarer Preben B. Andersen, som er overlæge på afdelingen i Roskilde.

 

Faste læger

Med hensyn til de ting de faktisk gerne vil bryste sig af at være bedre til i Roskilde, er samarbejdet med primærsektoren en af dem.

”Samarbejdet med primærsektoren går af og til lidt nemmere, fordi vi er i samme region som folks fysioterapeuter og praktiserende læger og fx bruger samme it-system,” siger Jesper Gyldenborg, administrerende overlæge.

Det kan være et problem på Rigshospitalet, at patienterne ikke altid ser den samme læge.

”Det er ikke kun patienten, der har glæde af at se den samme læge hver gang. Det har vi læger bestemt også. Og vi vil gøre alt for, at patienterne ikke skal forklare sig for 25. gang, men at de møder en læge, de kender. Samtidig kan vi som regel også sørge for, at folk bliver set samme dag eller dagen efter, hvis der er mistanke om, at de har et attak.”

En af de patienter, der var til åbent hus på afdelingen, var Carsten Sønderskov, som efterfølgende ikke var i tvivl om, at han ville skifte fra Riget til Roskilde.

En uges tid efter arrangementet på Roskilde Sygehus har Carsten allerede igangsat en flytning.

”Jeg oplevede en stor nærhed, da jeg var på besøg. De var meget opmærksomme på vigtigheden af, at patienterne møder den samme læge hver gang. Samtidig har jeg det sådan, at når jeg ringer med spørgsmål, fordi jeg fx er i tvivl om, hvorvidt jeg har et attak, så betyder det meget for mig, at jeg kan få hjælp rimeligt hurtigt. Det virkede også, som om både lægerne og sygeplejerskerne gik meget op i, at arbejdet med sclerose er en læring, der går begge veje, og at det derfor er vigtigt, at patient og læge kender hinanden. Det virker logisk og giver rigtigt god mening for mig, så jeg glæder mig til at komme i gang med min behandling herude,” fortæller han.


Her kan du få Tysabri:

- Sønderborg
- Esbjerg
- Vejle
- Holstebro
- Roskilde
- Glostrup
- Aalborg
- Odense
- Aarhus
- Rigshospitalet
 

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.