Gå til hovedindhold

Endnu en sclerosetablet på vej

16. januar 2012
Kort fortalt
Biogen Idec, der også står bag Avonex og Tysabri, er ved at være langt med deres sclerosetablet og ventes at indlevere en ansøgning til lægemiddelsmyndighederne i USA i første halvår af 2012

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Sclerosetabletter som kan sluges, så man slipper for at stikke sig for at få medicin, er det nye indenfor sclerosebehandling, og nu er endnu en tablet på vej til patienter med attakvis sclerose.
Det er Biogen Idec, der også står bag Avonex og Tysabri, som er ophavsmænd til tabletten, som p.t. går under navnet BG-12 eller dimethyl fumarate, men som ventes at få et andet navn, når den kommer i handlen.

To tabletter er nok
Biogen Idec fremlagde flere studier i slutningen af 2011, hvor BG-12 både blev sammenlignet med placebo og sclerosemedicinen Copaxone. Det sidste studie viste, at hvis patienterne tog tabletter to gange om dagen, faldt den årlige attakrate med 44 procent, mens tre tabletter om dagen reducerede attakraten med 51 procent. I et tidligere studie havde man set en reduktion af attakraten med 53 procent ved indtagelse af to tabletter om dagen, hvilket får firmaet til at konkludere, at to daglige tabletter er nok.

Forsinker sygdomsudviklingen
I sammenligningen med Copaxone, som reducerer den årlige attakrate med 29 procent, så man, at forværrelsen af sygdommen blev skåret ned med lidt over 20 procent, mens det kun var syv procent hos dem, der brugte Copaxone. I tidligere forsøg havde man set en reduktion i forværrelsen af sygdommen med 38 procent, så man er nu ved at undersøge den del nærmere. Umiddelbart lyder forklaringen, at sygdomsprogressionen i den placebogruppe, man sammenlignede med, var usædvanligt lav. Derfor blev forskellen heller ikke så stor.

Fremskyndet proces
Biogen Idec planlægger nu, at indlevere en ansøgning om markedsføringsgodkendelse her i første halvår af 2012 til de amerikanske lægemiddelmyndigheder, som allerede har givet tabletten ”fast track-status”. Det vil sige, at man vil fremskynde godkendelsesprocessen, fordi man mener, at tabletten opfylder et vigtigt behov.

Kendt sikkerhedsprofil
BG-12’s store fordel i den proces er, at sikkerhedsprofilen for stoffet i tabletten er kendt og gennemtestet. Stoffet i tabletten har nemlig i mange år været brugt til psoriasispatienter, hvor man ved, at der ikke forekommer nogle alvorlige bivirkninger, og det giver BG-12 en klar fordel i forhold til andre midler, hvor sikkerhedsprofilen er knap så kendt. De mest almindelige bivirkninger ved BG-12 er rødmen hos patienterne, kvalme, hovedpine og diarré.

Beskyttende effekt
Det er uklart, hvordan BG-12 helt præcist virker, men man mener, at den hæmmer celler og molekyler i immunforsvaret og måske i virkeligheden har en beskyttende effekt i forhold til skader på hjernen og rygmarven. På MR-scanninger har man set en reduktion af sygdomsaktiviteten ved brug af stoffet over to år.

Tredje tablet på vej
BG-12 er den tredje sclerosetablet på vej til patienterne. Udover Gilenya (Fingolimod), som kom på markedet i Danmark sidste år, som den første tablet, har også lægemiddelvirksomheden Sanofi-Aventis en på vej. Deres ansøgning om markedsføringsgodkendelse for tabletten Teriflunomid er allerede indsendt i USA, og ventes også snart at blive indsendt i Europa.
Læs om Teriflunomid her 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.