Gå til hovedindhold

En særlig kvinde

20. august 2010
Kort fortalt
I går fik Signe Anne Bjerre en pris af Female Courage Foundation for sit enestående mod til at udleve en drøm, selvom hun har sclerose.
Thumbnail

Af Kira Madsen
”Jamen, jeg har jo ikke præsteret noget særligt,” lyder det igen og igen med jysk beskedenhed i stemmen. Ordene tilhører Signe Anne Bjerre, som i går aftes blev hædret ved et velgørenhedsarrangement til fordel for Female Courage Foundation (FCF).

Her fik hun prisen The Female Courage Award som den første nogensinde, og hun fik den på grund af ”hendes exceptionelle styrke og mod til at realisere sin drøm om at blive en etableret kunstner, på trods af sin sygdom.”

Diagnosen

Signe bliver fjern i blikket, når hun fortæller om dengang for halvandet år siden, hvor hun fik det første alvorlige attak og den efterfølgende diagnose.
”Jeg fik et attak, som ramte mit syn og højre arm og ben. Samtidig fik jeg svære følelsesforstyrrelser i venstre side af ansigtet, og jeg var ikke klar over, om førligheden og synet ville komme igen. De mange uger på hospitalet og den efterfølgende ulidelige træthed medførte, at jeg holdt op med at male,” fortæller hun.

Signe har malet billeder, så længe hun kan huske, og inden sygdommen for alvor slog ind, havde hun udstillet på adskillige gallerier, lavet mange udsmykninger for større danske virksomheder og var godt på vej til at blive en anerkendt billedkunstner. Men da Signe fik diagnosen, lagde hun i stedet al sin energi i at gøre det ”rigtige.”

”Jeg gik knivskarpt efter MS-kost. Jeg drak hverken rødvin eller kaffe og sad og hældte olie på min yoghurt om morgenen. Jeg fik samtidig Betainterferon, som gjorde, at jeg havde influenzasymptomer næsten døgnet rundt. Set i bakspejlet skulle jeg aldrig have fundet mig i at have det så dårligt på grund af medicin, men på det tidspunkt vidste jeg ikke bedre. Og det hjalp desværre overhovedet ikke på mine attakker” siger Signe.

Ord for livet

Efter noget tid var der en læge, der gjorde hende opmærksom på, at der også er noget, der hedder livskvalitet. Signe begyndte at være mere afslappet omkring kosten og begyndte at få Tysabri i stedet for den Betainterferon, der gjorde hende så syg af bivirkninger. Men maleriet stod stadig på stand-by, selvom omgangskredsen pressede mere og mere på. Signe var bange for, hvilke historier hun havde at fortælle.

”En dag gav min mand mig en opgave. Jeg skulle lave et graffitibillede til at hænge i entreen. Billedet skulle indeholde alle de ord, der kendetegner vores familie og vores fremtid. Det skulle være vores måde at byde gæster velkommen på,” fortæller Signe.

Hele familien – Signe, hendes mand og deres to børn på fire og otte år – satte sig sammen ned og fandt ud af, hvilke ord det skulle være. I dag hænger billedet i familiens entré, og ord som ”adapt to changes”, ”heart”, ”smile” og ”love” fanger blikket, så snart man træder ind ad døren. Billedet blev startskuddet til, at Signe igen fik modet til at male.

”Min mand er jo ikke dum. Det var en psykologisk proces, og nogle få uger efter det billede var færdigt, begyndte jeg at male igen,” siger Signe.
 

En smuk dag

Da Signe begyndte at male igen, var der finanskrise. Mennesker omkring hende mærkede den på egen krop, alle talte om CO2-udslip, og Signe selv var blevet diagnosticeret med en alvorlig sygdom. Men for Signe handler det om at se på de nære ting i tilværelsen. Det, vi giver opmærksomhed, giver vi liv. Derfor blev de billeder, Signe begyndte at male efter diagnosen, et symbol på muligheder.

”Jeg leger med kompositioner. I mine billeder er der mange niveauer og mange veje at gå; lidt ligesom i livet. Møder man en stopklods eller en lukket dør, må man søge andre veje. Der er mange muligheder, og vi kan selv vælge, hvad vi vil give opmærksomhed. Jeg arbejder også med lag på lag, for ligesom i mine billeder har både tilværelsen og mennesker mange lag,” fortæller Signe.
Billederne blev udstillet på et galleri, og responsen var med Signes egne ord ”helt vild.” Udstillingen kaldte hun ”It’s a Beautiful Day.”Alle billederne blev solgt.

En af de gæster, der kom forbi galleriet for at se en af de andre udstillinger, fik øje på Signes billeder. Gæsten var Susan Binau, stifteren af Female Courage Foundation. Hun spurgte galleriejeren, hvem kunstneren var, og da hun fik at vide, at det var en ung kvinde med sclerose, var Susan ikke i tvivl. Signe skulle indstilles til the Female Courage Award.

Rollemodel

Dommerkomiteen var heller ikke i tvivl, og i går aftes fik Signe så prisen overrakt til et velgørenhedsarrangement med efterfølgende auktion til fordel for unge kvinder.

”I dag hylder vi en særlig kvinde. Vi er utrolig stolte af, at du er her i aften, så vi kan give dig the Female Courage Award. Du lever din drøm ud trods alvorlig sygdom, og det har vi stor respekt for. Du har et særligt mod og en utrolig råstyrke, og du er en fantastisk rollemodel for de unge kvinder, vi gerne vil hjælpe i Female Courage Foundation,” sagde Susan Binau under overrækkelsen af prisen, som bestod af et hjerte i massiv bronze, fremstillet af kunstneren Lina Murel Jardof, samt en bog med titlen ”Kærlighed” af samme kunstner.

”Jeg er utrolig beæret over at stå her og modtage en pris fra en fond, hvis mission er at hjælpe unge kvinder med at finde modet til at turde tro på sig selv og bruge de netværk, vi alle er omgivet af. Mit eget netværk hjalp mig med at genfinde de kreative evner. Hjertet symboliserer for mig det, det hele handler om; at elske andre og sig selv og at tro på det bedste, og at alt kan lade sig gøre. Her er mange kvinder til stede i aften, og jeg vil ønske jer alle sammen held og lykke. Tusind tak,” kvitterede Signe til massive klapsalver.

Alligevel noget særligt

Efter prisuddelingen er Signe træt. Sclerosen gør, at Signe kun har det, hun kalder ”én pose energi om dagen”, og efter nogle timer i et lokale med mange mennesker, larm og indtryk er dagens pose brugt op.

”Det har været en fantastisk aften. Rummet summer af energi – kvindeenergi – og jeg er stolt af at være en del af det. Der er blevet sagt nogle smukke ord, og det er en smuk pris. Det er ved at gå op for mig, at det, jeg har gjort, måske er alligevel er noget særligt,” siger Signe.

Se Signe Anne Bjerres billeder her: www.signebjerre.dk

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.