Gå til hovedindhold

Dyrt for forelskede at dele adresse

22. februar 2011
Kort fortalt
Er du så uheldig at få sclerose, skal du ikke regne med, at din førtidspension danner grundlag for, at du kan leve et ligestillet liv med din raske partner.
Thumbnail

Et par kan ikke flytte sammen, fordi de mister penge.


Af Mathilde Louise Brejner

Er du førtidspensionist, og planlægger du at leve sammen med en rask sambo eller ægtefælle, kan du godt tilføre en ekstra kolonne i samværserklæringen. I den skal der stå: ”Og så skal du for resten regne med, at du delvist skal forsørge mig resten af mit liv!”

Kommunen hapser 4250 kroner
Det danske pensionssystem for førtidspensionister er skruet sådan sammen, at, og hold nu fast:

• bor du som førtidspensionist alene, får du som udgangspunkt 16.600 kroner brutto per måned.
• stiller kæresten tandbørsten i tandkruset og skoene på hylden, falder bruttoindkomsten til 14.400 kroner per måned.
• du mister 1500 kroner brutto per måned, når du flytter sammen med kæresten.

Men her stopper reguleringen ikke.

• Har kæresten en indtægt på over 169.000 kroner brutto om året, bliver pensionsindtægten reguleret med 30 procent. Det betyder, at førtidspensionen kan blive nedsat med yderligere 2750 kroner per måned.

I alt svarer det til, at du som førtidspensionist kan miste 4250 kroner om måneden, hvis din kæreste flytter ind.

Kærlighed og kildevand
Har du en kæreste eller ægtefælle med en årsindkomst på 385.660 om året, sker der ikke en regulering af førtidspensionen, over det beløb.
Det betyder forenklet sagt, at det er i alle de forhold, hvor kærestepar har mellemindkomster, at du mærker reguleringerne mest. Parterne kan altså ikke slippe for at blive økonomisk afhængige af hinanden, hvis de vælger, at de skal dele adresse fremover.   

Reglerne er ikke tidssvarende
”I dagens Danmark er alle andre forsørgelsesydelser, på nær kontanthjælp, kun reguleret ud fra den enkeltes persons egne økonomiske forhold uanset om man bor sammen eller er gift med en partner.”
Siger ledende socialrådgiver i Scleroseforeningen, Bente Röttig, der mener, at man ofte føjer spot til skade, når den handicappedes pension nedsættes tilsvarende.

”Nu er førtidspension jo ikke en indkomst, man bliver rig af. Og derfor bliver der i forvejen lagt ekstra ansvar på en partner for at arbejde og tjene så meget som muligt, så en evt. familie kan leve på samme niveau som andre raske familier.”

Lige ægtefolk en skrøne blot?
Lever man i et forhold, hvor manden eller kvinden enten er bedre uddannet eller tjener flere penge end den anden part, kan det betyde, at den ene part ikke føler sig lige så meget værd, som den anden part, fortæller ledende psykolog i Scleroseforeningen, Bente Østerberg.

”Der er en tendens i samfundet, som siger, at hvis man ikke har en god uddannelse og tjener mange penge, så er man ikke lige så meget værd som menneske. Derfor påvirkes selvværdet og selvfølelsen,” fortæller hun.

Husk din eneste ene
Bente Østerberg siger, at den raske skal være ekstra opmærksom på, at parterne er lige meget værd i forholdet.

”Hvis man både har en sygdom og færre penge er man ekstra udsat for at føle sig mindre værd,” fortæller hun.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.