Gå til hovedindhold

D-vitamin lindrer smerter

17. februar 2012
Kort fortalt
Manglen på D-vitamin kædes hyppigt sammen med sclerose, men man kender endnu ikke den videnskabelige sammenhæng. Heidi Rømer lavede et D-vitamin forsøg på sig selv – og lever nu med langt færre smerter og uden sclerosetræthed

Af Kitt Kragelund, journalist

Der er ingen dokumenteret sammenhæng mellem sclerose og manglen på D-vitamin, men de hidtidige undersøgelser peger stærkt i den retning. I Sønderjylland har 33-årige Heidi Rømer det seneste halvandet år lindret sine smerter og sclerosetrætheden gennem høj dosis D-vitamin.

- Jeg havde meget stærke ledsmerter. På en skala fra ét til ti så lå jeg dagligt omkring 9½. Nu ligger jeg på en eller to – på den samme skala. Det er fantastisk, smiler Heidi Rømer.

Mor er den bedste i verden

Det var Heidi Rømers mor, der foreslog hende at blive tjekket for mangel på D-vitamin. Tallet var på 11 nmol/l (nanomol per liter blod) fortæller Heidi, der straks begyndte en tredobbelt dosis af den anbefalede daglige mængde.

- Efter seks uger blev tallet målt igen. Jeg havde fået det markant bedre, og indholdet af D-vitamin i mit blod var indenfor den normale ramme altså omkring de 80 nmol/l, fortæller hun.

Heidi er i dag ked af, at der ikke var nogle der foreslog hende at prøve det før. Hun mener, at det havde kunnet spare hende for ti år med manglende overskud, træthed og mange ledsmerter.

Mange gevinster

Udover den klare lindring af smerter har den øgede dosis af D-vitamin haft mange andre gevinster for Heidi Rømer. Hun synes ikke, at sclerosemedicin i alverdens afskygninger havde en effekt og tog derfor kun smertestillende for at klare hverdagen.

- Jeg tog alt, der virkede. Ibuprofen, Ibumetin og forskellige morfinlignende præparater. Jeg var på apoteket mindst én gang om måneden. Nu er jeg det kun én gang om året, siger Heidi Rømer.

Den pludselige og tunge sclerosetræthed er hun også sluppet af med. Hun fortæller, at hendes søvnbehov er reduceret. Nu er det kun udtrætningen efter anstrengelser hun skal håndtere.

Det ekstra overskud er også blevet anvendt til at kunne gå op i andet end sygdom. Heidi Rømer er netop blevet færdig som hundeadfærdskonsulent og træner hunde i fritiden, i det omfang hendes sclerose tillader det.

Har du læst om forskningen i D-vitaminer? Ellers kan du gøre det her.
Hvis du gerne vil vide mere om Heidi Rømers historie, så læs mere på attak.dk

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.