Gå til hovedindhold

Dårlig IT-tilgængelighed

6. juli 2010
Kort fortalt
Ikke godt nok. Sådan konkluderer Center for Ligebehandling af Handicappede (CLH) efter nye undersøgelser af IT-tilgængeligheden. Det Centrale Handicapråd (DCH) opfordrer til lovgivning på området.
Thumbnail

Af Kira Madsen

I det nyeste nummer af CLH’s nyhedsbrev Lighedstegn kritiserer CLH tilgængeligheden på internettet.  EU’s medlemslande besluttede ellers i 2006, at offentlige hjemmesider skulle være 100 procent tilgængelige ved udgangen af 2010. Men ifølge nye undersøgelser står det sløjt til.

I maj 2010 offentliggjorde Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling en kortlægning af 226 statslige, regionale og kommunale samt andre udvalgte offentlige hjemmesider. Godt halvdelen af de undersøgte hjemmesider har flere væsentlige funktionaliteter eller meget indhold, der ikke er tilgængeligt. Hver tiende offentlige hjemmeside er blevet vurderet til at være decideret dårligt tilgængelig, skriver Lighedstegn.

Ifølge Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling vil IT- og Telestyrelsen derfor fortsætte informationsarbejdet om tilgængelighed. Det indebærer blandt andet lanceringen af et nyt e-læringsværkstøj, der giver undervisning og vejledning i, hvordan hjemmesider gøres tilgængelige.

E-handel
CLH har desuden undersøgt tilgængeligheden for e-handel. Denne funktion skulle gøre det nemmere for mennesker med funktionsnedsættelse at handle alt fra dagligvarer til aktier via netbank, men det område lader ifølge CLH’s undersøgelse meget tilbage at ønske. I CLH’s undersøgelse har kun én ud af 26 undersøgte hjemmesider god tilgængelighed. 3 hjemmesider har jævn tilgængelighed, 16 hjemmesider har mangelfuld tilgængelighed og 6 hjemmesider har decideret dårlig tilgængelighed. Internationale undersøgelser peger ifølge CLH på, at det tegner et generelt billede af tilgængeligheden på internettet.

Opfordrer til lovgivning
FN’s Handicapkonvention, der trådte i kraft i 2009, forpligter Danmark til at sikre lige adgang til information og kommunikation, herunder private udbydere af tjenesteydelser. Men i Danmark har vi ingen lovgivning, der sikrer tilgængeligheden på nettet for personer med funktionsnedsættelse.
 
Derfor har DCH besluttet at rette henvendelse til Minister for Videnskab, Teknologi og Udvikling Charlotte Sahl-Madsen for at opfordre til, at der iværksættes en informationskampagne samt udarbejdelse af redskaber, der skal gøre det nemmere for private udbydere af netsteder at følge de internationale retningslinjer for tilgængelighed. DCH opfordrer også til lovgivning på området, skriver Lighedstegn.

Læs Lighedstegn her: http://www.clh.dk/index.php?id=1587
 

Sådan lød det i 2010. Siden er der dog sket lidt. Se resultaterne fra 2012 her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.