Gå til hovedindhold

Chris MacDonald udfordrer det gode liv

10. december 2012
Kort fortalt
Udfordring og udforskning af grænser er væsentlige faktorer i forhold til det gode liv, mener Chris MacDonald. Han hjalp Natalie Lund Hansen, der har sclerose, til toppen af Kilimanjaro

Af Kitt Kragelund

Der er forskellige faktorer, der spiller ind, for at mennesket kan have det godt. Nogle af dem er at udfordre og udforske sig selv, inden for de rammer der er mulige, mener Chris MacDonald, der er cand. scient i human fysiologi.

”Mennesker har det godt, hvis der er balance mellem det psykiske, det fysiologiske og det sociale. Kroppen har brug for fysisk aktivitet, og psyken har brug for at blive udfordret og udforske nye grænser,” siger han.

Ifølge ham bliver den emotionelle tilstand påvirket af den fysiske tilstand og omvendt. På samme tid er der begrænsninger, der skal accepteres og respekteres ved eksempelvis kroniske sygdomme. Han forklarer:

”Det er én stor palet af mulige områder, man kan påvirke for at have det godt, og det er vigtigt at prioritere de ting, man kan. Også på trods af en sygdom. Samtidig giver det mulighed for at udvikle sig som menneske, hvis man overvinder individuelle udfordringer.”

Sclerosen førte hende til tops

Natalie Lund Hansen besteg i efteråret Kilimanjaro. Hun fik sclerose som 28-årig i 2010, og sygdommen blev en motivationsfaktor til at nå toppen af Afrikas højeste bjerg. På turen blev hun coachet af Chris MacDonald.

”Jeg har altid haft det bedst i min comfort zone. Det var grænseoverskridende, at en sygdom invaderede mit liv. Hvis jeg kunne bestige et bjerg, så kunne jeg bevise overfor mig selv, at det var mig, der styrede mit liv igen,” forklarer hun.

Det sidste stykke af turen kunne hun ikke genkende sin krops reaktioner, hun havde hallucinationer og føleforstyrrelse i venstre arm. Men med Chris MacDonalds faglige vurdering af hendes helbred og hendes egen stædighed nåede hun toppen.

”Jeg var tryg ved Chris og hans erfaring. Han vidste, at jeg ikke havde nået mit maksimum endnu, selvom jeg selv var i tvivl. Jeg var i forvejen fast besluttet på, at jeg ville nå toppen, men ikke hvis sygdommen gjorde oprør i mere end én dag.”

Mere at komme efter

Chris MacDonald forklarer, at coaching og personlig udvikling ikke er enkelte knapper, der kan justeres på, men en hel værktøjskasse at handle ud fra.

”Vi kan mere, end vi tror. Det kræver, at vi accepterer tingene, selvom de er dårlige, ikke sætter os i en offerrolle og ser potentiale i andre og os selv. Reel lykke og velvære er bundet i balancen mellem glæde og sorg, tryghed og angst, fysisk aktivitet og afslapning,” mener han.

Han understreger, at balancegangen er individuel, og at en kronisk sygdom kan ændre, hvad der er fysisk muligt. Hver dag er en mulighed for at udforske balancegangen, og det giver mulighed for at kompensere.

”Ikke alle har mulighed for at bestige et bjerg. Men så kan man udfordre sig selv på mange andre måder. Det er vigtigt at være tilfreds og acceptere de dage, hvor man bare skal slappe af eller kede sig. Hvis man er ”på” hele tiden, brænder man ud,” fortæller Chris MacDonald.

Et personligt Kilimanjaro

Turen i Afrika har haft stor betydning for Natalie Lund Hansens hverdag efterfølgende. Hun er blevet frisk på flere udfordringer, der dog skal justeres i forhold til sygdommen. En halvmaraton er næste mål.

”Jeg er taknemlig for, at det kunne lade sig gøre at få sådan en oplevelse. Der er nye højder for, hvad jeg kan klare, og den oplevelse tager jeg med videre. Men man behøver ikke bestige et bjerg for at vise, at man bestemmer. Kilimanjaro var bare et vigtigt mål for mig.”

Hun håber, at alle har et personligt Kilimanjaro, der passer til der, hvor de er i livet.

”Jeg sidder stadig i et hjørne og græder, når sygdommen gør det hele surt og uoverskueligt. Og det er helt i orden at sidde der et øjeblik. Jeg har bare lært, at jeg også skal ud af hjørnet igen,” fortæller hun.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.