Gå til hovedindhold

CCSVI: Intet nyt i Göteborg

14. oktober 2010
Kort fortalt
CCSVI var sat på programmet ved den store årlige europæiske sclerosekongres , men det eneste der var enighed om er, at der er brug for meget mere forskning, før man kan konkludere noget som helst

Af Louise Wendt Jensen

CCCSVI. Forbindelsen til multipel sclerose?
Sådan lød titlen på det halvandet time lange symposium, der i går blev afholdt på sclerosekonferencen ECTRIMS i Göteborg, men havde man forventet et svar på det stillede spørgsmål, blev man skuffet.
Paolo Zamboni, CCSVI-teoriens bagmand og Robert Zivadinov, der på et universitet i Buffalo står bag en forskergruppe, som i øjeblikket prøver at eftervise Zambonis resultater, der siger, at næsten alle sclerosepatienter lider af forsnævrede halsvener, fik hver et kvarters taletid.
En tid Zamboni brugte det meste af til at påpege fejl og mangler ved det studie, som en tysk/britiske forskergruppe offentliggjorde i august, hvor de konluderede, at der ikke var en sammenhæng mellem CCSVI og sclerose. Ud af 56 sclerosepatienter og 20 raske kontroller fandt tyskerne og briterne nemlig kun én sclerosepatient, der led af forsnævringer, men ifølge Zamboni er der noget galt med måden, de fortolker deres resultater på.
Florian Doepp, en neurolog fra Berlin, der har stået i spidsen for den tysk/britiske undersøgelse fik også et kvarter på scenen, men i stedet for at svare på Zambonis kritik, redegjorde han blot for sin gruppes resultater.

Mange ubesvarede spørgsmål

Zivadinov, der de sidste to et halvt år har arbejdet sammen med Zamboni, havde ikke noget nyt med på konferencen. Han har fundet CCSVI hos 56 procent af sclerosepatienterne og hos 22 procent af de raske kontroller hos de første 500 personer, han har undersøgt, og han fastslog, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål, når det gælder CCSVI. Det er stadig ikke bevist, at CCSVI er unikt for sclerosepatienter, og man ved ikke, hvad det betyder for sclerosepatienter, at have forsnævrede vener. Samtidig er der stadig stor usikkerhed omkring, hvordan CCSVI bedst diagnosticeres, og hvis man har tilstanden, om behandling så overhovedet er nødvendig.
Hollandske Mike Wattjes fra VU universitetes medicinske center i Amsterdam fremlagde resultater, hvor 20 sclerosepatienter og 20 raske kontroller var blevet undersøgt med MR venografi. Her havde man fundet CCSVI hos otte af kontrollerne og hos ti af de scleroseramte, så hans konklusion lød på, at CCSVI er et normalt fænomen hos nogle og ikke en tilstand, man behøver at operere for. Men som både Zambonis og Doepps studier, er det ikke et stort antal personer, der danner grundlag for den hollandske undersøgelse.

Større studier

Derfor var alle talerne på symposiet trods deres forskellige standpunkter omkring CCSVI enige om, at det er nødvendigt med resultater fra større studier, og den italienske scleroseforening er nu ved at sætte et forsøg til ca. 6,7 millioner kroner i gang, hvor omkring 2000 personer skal scannes for CCSVI, så man kan se hvor udbredt fænomenet er hos henholdsvis sclerosepatienter og raske kontroller i en større gruppe.
Og eftersom man er så langt fra at være enige om CCSVIs eksistens og betydning, blev det på symposiet igen understreget, at operationer for CCSVI ikke  anbefales, medmindre det sker i forbindelse med et kontrolleret behandlingsforsøg.
”Operation kan ikke anbefales på nuværende tidspunkt,” understregde Zamboni to gange.
Han og hans team har ikke selv opereret nogle patienter de sidste 14 måneder. I stedet bruger de deres tid på at følge de patienter, der allerede er opereret.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.