Gå til hovedindhold

Bakteriegift mistænkes for at være involveret ved sclerose

6. februar 2014
Kort fortalt
Amerikanske forskere har kig på et giftstof fra en bakterie som en mulig udløser af sclerose
Forskerholdet fra Weill Cornell Medical College i New York rapporterede allerede i oktober sidste år, at de havde fundet spor af bakterien Clostridium Perfringens Type B hos en kvinde, der havde haft sine første sclerosesymptomer bare tre måneder før. Clostridium Perfringens B danner giftstoffet epsilon-toksin i tarmkanalen, og er en særlig stamme indenfor Clostridium Perfringens-bakteriefamilien, som findes i jord, og derfor kan overføres til mennesker via fødevarer. Clostridium Perfringens B har dog aldrig været fundet i mennesker før, men at finde den hos et menneske med sclerose er ekstra interessant, fordi epsilon-toksin er giftig for nøjagtig det væv, der beskadiges ved sygdommen.

Ti gange flere sclerosepatienter havde spor af giften

Forskerne undersøgte derfor rygmarvsvæske fra 30 sclerosepatienter (26 patienter med attakvis sclerose og fire med sekundær progressiv sclerose) og sammenlignede prøverne med rygmarvsvæske fra 31 raske kontroller. Her fandt de antistoffer mod epsilon-toxin hos ti procent af patienterne med sclerose, men kun hos én procent af de raske kontroller. Forskerne mener dog, at det er muligt, at flere har haft antistofferne, men immunreaktionen mod giften forsvinder over tid, og derfor kan antistofferne kun spores en vis periode.

Giften ødelægger myelin og hjernemembran hos mus

Her sidst i januar rapporterede forskerne så på en konference i Washington, at de i mus havde kigget på, hvilke celler epsilon-toxin angriber. Her havde de fundet, at epsilon-toxin, kan dræbe de såkaldte oligodendrocytter. Altså de celler, der danner myelin, der er den fedtskede omkring nervecellerne, som nedbrydes ved sclerose. Når musene blev udsat for giftstoffet gennem længere tid, døde de myelindannende celler og myelin-proteiner. Epsilon-toxin påvirkede desuden også de membraner, som omgiver hjernen, hvor man ser betændelse hos mennesker med sclerose. Behandlede forskerne musene med antistoffer, som neutraliserer epsilon-toxin, stoppede tabet af oligodendrocytter og myelin.

Forurende fødevarer

Forskerholdet tog også fødevareprøver fra deres lokale købmænd for at tjekke for Clostridium Perfringens B og Clostridium Perfringens D, der også danner epsilon-toksin. Ud af 37 fødevareprøver fandt de bakterierne i 13,5 procent, og i 3 procent af prøverne fandt de det gen, der styrer epsilon-toxin. Forskerne understreger, at der skal forskes mere for at vise, at epsilon-toxin kan udløse sclerose, og at fødevarer måske kan være den synder, der via Clostridium PerfringensB og D tilfører giften til mennesker, så de får sclerose. Den amerikanske scleroseforening, The National MS Society har besluttet at støtte forskerholdet fra New York, der nu vil kigge efter epsilon-toxin hos en større gruppe patienter og raske kontroller og undersøge, hvordan de, der har spor af giften i sig, har fået den. Link til beskrivelsen af forskergruppens første fundLink til beskrivelsen af forskergruppens andet fund
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.