Gå til hovedindhold

Bagning kan virke smertelindrende

26. september 2012
Kort fortalt
I 2. del af serien om at leve på forskellige måder med sclerose møder vi Heidi Ankersen fra Frederiksberg. For hende er det blandt andet smertelindrende at bage

Af Kitt Kragelund

Det dufter af hjemmebag i Heidi "Ib" Ankersens lejlighed. Hun bruger blandt andet bagning til at lindre smerterne, sclerosen forårsager. Når hun fordyber sig i skabelsen af bagværk, fjerner hun tanken fra smerter og begrænsninger

Dejen til kanelboller bliver æltet, mens 40-årige Heidi "Ib" Ankersen forklarer om sclerosen, hun fik konstateret i år 2000. Efterårssolen står ind ad stuevinduerne i lejligheden på Frederiksberg, og Heidi er ved at gøre klar til tv-køkken. 

Hun forklarer: "I starten var jeg meget hårdt ramt. Både psykisk og fysisk. Da jeg tog ansvar og begyndte at lytte til min krop og mit hjerte, så fik jeg det bedre. Jeg kom op at gå igen med hård træning, og nu har jeg det bedre."

Hendes højre arm fungerede ikke, benene virkede ikke og håndleddet var spastisk, og synet var nedsat. Heidi får stadig tre til fire attakker hvert år, men hendes kampgejst fejler intet.

Bagning fjerner fokus fra smerterne

Hun drysser mel på bordet og finder kagerullen frem. Heidi bager, når hun har ondt. Det fjerner hendes tanker fra smerterne, hun oplever i kroppen. Hun finder også smertelindring i gåture med hundene, yoga og ved at lave sin egen blog, der blandt andet omhandler sundhed og livet med MS.

"Det handler om, at jeg fjerner fokus fra de smerter, jeg oplever. Og det giver mig rigtig meget, at jeg føler, jeg kan noget. Jeg kan bage – det kunne jeg ikke før. Det er hyggeligt, jeg kan gennemføre det og se et færdigt produkt, og derudover bidrager jeg med noget til andre. Det er fedt," fortæller Heidi og fortsætter:

"Ved mit ribben går det ind, som en slags skævhed, der gør det svært at trække vejret. Det er efter et attak. Som en brynje rundt om overkroppen. Mine ben spænder og kramper. Jeg har smerter konstant, men jeg får så meget livsenergi af mine hunde, mine venner og af at kunne, det jeg vil," siger Heidi.

I køkkenet håndterer hun dejen blidt og nænsomt, inden hun lægger alle kræfter i, for at rulle den tilpas flad, før remoncen smøres på. Sukker og kanel føjer sig artigt under dejskraberen, da hun smører det på dejen.

Forpligtiget til at bage

Inden kanelbollerne skal i ovnen, pusler Heidi om dem med ægpenslen. De begrænsninger, sclerosen tidligere har betydet for hende, er også en årsag til alt bageriet.

Hun siger: "Ja – det er smertelindrende. Virkelig mærkeligt. Samtidig føler jeg også, at jeg skal. Det er vildt, at jeg kan bage, når jeg engang ikke kunne. Det er en forpligtigelse overfor mig selv at bage, fordi jeg kan. Og jeg elsker det."

Noget af Heidis bagværk bliver givet til venner og familie. Da kanelbollerne kommer ud af ovnen, kommer Åge og henter dem.

"Bare fordi man kan, behøver man ikke spise dem alle sammen selv," slutter Heidi grinende.

Du kan læse mere på Heidis blog www.ibbyheart.com

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.