Gå til hovedindhold

Amning beskytter måske mod sclerose

1. oktober 2012
Kort fortalt
En tysk forskergruppe har fundet ud af, at det virker til, man har mindre sandsynlighed for at få sclerose, hvis man er blevet ammet som barn

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Tyskerne undersøgte 254 sclerosepatienter og sammenlignede dem med 296 kontroller fra baggrundsbefolkningen. Alle udfyldte et spørgeskema omkring, hvor længe de var blevet ammet som børn, som også indeholdt demografiske spørgsmål. Forskerne kiggede derefter på sammenhængen mellem personernes ammehistorik og deres udvikling af sclerose.

Mindst fire måneders amning

Analysemodellen tog højde for faktorer som alder, køn, antal søskende, antal beboere på bopælen mellem nul og seks år, og institutionsophold mellem nul og tre år. Analysen viste, at der er en sammenhæng mellem om man er blevet ammet som barn, og sandsynligheden for at udvikle sclerose. Amning har en forebyggende effekt i forhold til at udvikle sygdommen, men effekten gælder kun, hvis man er blevet ammet i mindst fire måneder.

I tråd med andre autoimmune sygdomme

Forskerne, der har fået offentliggjort deres resultater i det medicinske tidsskrift Multiple Sclorosis i september, noterer sig, at analyseresultatet passer med andre studier, hvor man har undersøgt sammenhængen mellem amning og udviklingen af andre autoimmune sygdomme. Her har man også set, at amning har en beskyttende effekt i forhold til sygdomsudvikling.

Læs et sammendrag af forskningen her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.