Gå til hovedindhold

70 procent har et eller flere søvnproblemer

12. november 2014
Kort fortalt
I et nyt amerikansk studie blandt mere end 2.300 mennesker, har mere end 70 procent mindst et vedvarende problem med nattesøvnen. Men kun ganske få får hjælp til at håndtere søvnproblematikkerne
Thumbnail

Hvis du er en af de mange, der hver dag kæmper med at holde energiniveauet oppe, så er det måske en god ide at give nattesøvnen et grundigt eftersyn. I dag regner man fatigue, eller sclerosetræthed, for et af de absolutte hovedsymptomer ved sclerose, men et nyt forskningsprojekt peger på, at årsagen til den hurtige udtrætning måske skal findes flere steder end hos sygdommen i sig selv.

Når forskerne mener, at sclerosetrætheden kan skyldes andet og mere, er det, fordi de har spurgt mere end 2.300 mennesker om deres søvnvaner. Det viste sig, at mere end 70 procent har mindst ét vedvarende søvnproblem. Til sammenligning er der kun ganske få, der rent faktisk får hjælp til at sove ordentligt igennem om natten. Knap 38 procent udviste klare tegn på søvnapnø (gentagne vejrtrækningspauser om natten), mens kun 4 procent har fået stillet diagnosen af en læge.

Hver tredje i undersøgelsen havde moderat til svær insomni (svært ved at falde i søvn, gentagne opvågninger om natten eller alt for tidlig opvågning om morgenen), og 37 procent døjer så meget med uro i benene, at de ikke kan falde i søvn om aftenen. Kun hver tiende med insomni og uro i benene får hjælp af en læge.

Skjult epidemi

Forskningsprojektet tydeliggør behovet for, at man undersøger, hvad der er årsagen til fatigue, for i mange tilfælde, vil udtrætningen i høj grad skyldes eller forværres af søvnproblematikker, der ikke bliver behandlet.

Studiet blev udgivet den 12. september i Journal of Clinical Sleep Medicine. Steven Brass, professor og leder af det neurologiske søvnprogram på University of California, UC Davis, er en af kræfterne bag forskningsprojektet.

Til universitetets nyhedssite siger han, at søvnproblematikker blandt sclerosepatienter kan være en skjult epidemi, som kan have alvorlige konsekvenser, da dårlig søvn er kendt for at påvirke livskvaliteten negativt, ligesom dårlig søvn måske kan påvirke sygdommens progression. 

For mennesker med sclerose er studiet gode nyheder. For fatigue skyldes ikke nødvendigvis sygdommen, og der er hjælp at hente, hvis trætheden skyldes dårlig søvn. Der findes en række søvnspecialister og søvnklinikker, som kan undersøge søvnproblematikkerne, og de, som lider af søvnapnø kan få en iltmaske, der holder søvnsygdommen på afstand, ligesom der er god hjælp at hente på sclerosehospitalerne. 

1 Kommentar
notamember
Niels Lauridsen - 20. juli 2018

Problemet er hver gang løst, med magneter. Det er jordstråler. Prøv at sove i en anden rum. Det er da enkel, og koster ikke noget. Det har hjulpet mange bekendte. Jordstråler kan løse mange problemer.

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.