Gå til hovedindhold

”Varme sten gav mig en uge uden issyle i lårene”

5. december 2011
Kort fortalt
Massage med varme lavasten fjernede Heidie Hagedorns scleroserelaterede smerter i benene i en uge. Hun giver hermed tippet videre

Af Peter P. Christensen

Heidie Hagedorn har sclerose og med egne ord konstant ”issyle i lårene”. Ved et tilfælde prøvede hun massage med opvarmede lavasten, og det medførte, at hun i en uge ikke havde smerter i benene. Nu har hun booket to nye massagetider – og ønsker at viderebringe budskabet i håb om, at det kan hjælpe andre.
Heidie Hagedorn har haft sclerose i mange år. Præcis hvor mange er uklart. Hendes diagnose er fra 2010, men som hun selv siger, har hun haft det ”uofficielt i 16-18 år”.
Både som 18-årig og som 20-årig oplevede hun lammelser, men begge gange var der ingen specialister, der overvejede, at det kunne være sclerose. Sideløbende har hun haft en masse problemer med synet, både nethindeløsning og regnbuehindebetændelse.

Undersøgelse på undersøgelse

Hun har gået til et væld af undersøgelser gennem små 20 år, og i dag kan hun også se tilbage på en masse år, hvor hun har været svimmel og har gået ”som om jeg havde drukket”.
”Hovedet på sømmet var, da jeg fik min datter for snart tre år siden. Her mistede jeg synet, og først efter en række besøg hos en øjenlæge, endte jeg hos en neurolog,” siger hun.
En MR-scanning og en lumbalpunktur gav klare resultater; Sclerose. Siden har hun været på betainterferon og har fået det bedre.
”Men jeg har hele tiden haft ”jag” i benene. Sådan små elektriske stød – eller som om, der er en, der jager en issyl i lårene på mig. Jeg har forsøgt at få det til at blive bedre med fysioterapi, med smertestillende medicin og med motion, men det har alligevel været stort set konstant,” forklarer Heidie.

Varme lavasten

For nylig skulle Heidie på Wellness-hotel med en veninden og lidt ved et tilfælde prøvede hun her massage med varme lavasten.
”Jeg kendte ikke til det og var først skeptisk overfor at blive smurt ind i olie og få 55 grader varme sten kørt rundt på kroppen. Først tænkte jeg: du holder dig væk fra mine lår!,” siger hun.
Men oplevelsen var god. Og efterfølgende havde Heidie seks fulde døgn uden smerter i benene.
”Egentlig giver det god mening. Massage kan have god virkning, når man har sclerose, og det samme gælder behandling med varme. Og min tanke var: når det virkede godt for mig, så kan andre også prøve det,” siger Heidie, der nu har booket to nye tider til behandlingen.


FAKTA: Hvad er hot stone massage?

Det er en massageform, der har rødder til både kinesiske og indianske traditioner, men i sin moderne form er massageformen opfundet i 1993 af amerikaneren Mary Dolores Nelson under navnet ”LaStone Therapy” og er en kropsbehandling med varme og kolde sten efter gamle indianske traditioner.

De varme lavasten lægges rundt omkring på kroppen, heriblandt på dets chakraer. Kroppen smøres ind i olier og herefter masseres hele kroppen med de varme sten, der indimellem skiftes ud med kolde marmorsten. Behandlingen er særdeles blid og afslappende, da stenenes vægt og varme gør arbejdet.

Du kan læse meget mere om ”massage med varme sten på internettet”. Du kan google ”fysioterapi massage varme sten” eller bytte varme sten med ”hot stone”, og så er der masser af læsning i vente.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.