Gå til hovedindhold

Yoga

Spørgsmål
Kan nogle af symptomerne ved MS hænge sammen med utilstrækkelig blodtilførsel til hjernen?
Jeg spørger, fordi jeg stort set har fjernet trætheden ved at udføre omvendte yogaøvelser (f.eks. skulder og hovedstand), så jeg sammenlagt har hovedet nedad 1/2 time dagligt. Jeg kan også fjerne en opstået træthed ved at lave yoga i stedet for at lægge mig. Jeg er både let i benene og ikke det mindste træt efter 1 1/2 times (ofte hård) yoga.

Lægen Birgitta Brunes skriver i bogen "Slørede signaler" at mange af hendes MS patienter har relativt lavt blodtryk. Jeg har selv et ret lavt blodtryk, hvilket jeg betegner som et sundhedstegn. Men det kan omvendt også være årsag til for lille blodtilførsel til hjernen, som jeg så afhjælper ved disse yogaøvelser. I hele CCSVI debatten, spekulere jeg på, om det hele faktisk skyldes for lille blodtilførsel til hjernen og ikke en forstoppet halsvene?

Jeg er ikke den eneste med MS, som har positiv effekt af yoga, så jeg kunne godt tænke mig at der blev set på det, som led i symptombehandlingen ved MS. Det er billigt og har ingen bivirkninger.
Svar
Hjernen er et af de organer i kroppen, der har den mest velregulerede blodgennemstrømning. Selv ved meget lave blodtryk, vil hjernen få tilstrækkelige mængder af blod og næringsstoffer til at fungere normalt. Hvis man bliver svimmel pga. for lavt blodtryk, vil det hjælpe hvis man lægger sig ned, men derudover kan man ikke ændre hjernens blodgennemstrømning i væsentlig grad, ved at ændre stilling.

Der er mennesker med MS, der kan føle en bedring ved at ændre stilling. Nogen vil, som du, føle en lindring ved at få hovedet nedad, andre foretrækker at sove med hovedgærdet løftet, andre skal have benene op osv. Hvis man skal lave en regel udfra dette, må det være, at man hver især finder det, der føles bedst for en selv. Som du anbefaler, kan det også være en god ide at prøve yoga, da jeg også har mødt mange, der har følt god effekt af dette.