Gå til hovedindhold

Vitaminer, som for eksempel A-vitamin

Spørgsmål
Jeg er ny med sclerose og har, med stor interesse, læst alle spørgsmål og svar vedrørende kosttilskud og ekstra vitaminer.

Jeg har i flere år taget 5 ml. Møllers tran hver morgen og suppleret med 2 Uni Kalk med D vitamin. Herudover har jeg ikke taget vitaminpiller.

Jeg kan nu læse mig frem, til at sclerosepatienter har stor gavn af ekstra B og D vitaminer, samt at det anbefales at tage et multimineralprodukt. Jeg har dog også læst mig frem til, at det ikke umiddelbart er en god ide at tage både levertran og vitaminpille, idet man så får for meget A vitamin.

Nå, men nu til mine spørgsmål:

Jeg har, på baggrund af ovenstående, valgt at undlade levertranen og så i stedet tage følgende, som du skriver skulle være godt ifølge en norsk undersøgelse:

EPA/GLA 2-3 kapsler, Omnimin 2 stk., Calcium + D vitamin. 2 stk, 200-300 mg. GLA.

Med hensyn til de 200-300 mg GLA, er der så et bestemt mærke som du kan anbefale? Hvad er forskellen på Omnimin og Omnix? Vil det, for mig, være bedre at tage Omnix?

For at du kan svare bedst, skal jeg måske lige fortælle, at jeg lider af diabetes type 2 og tager følgende medicin; Orabet, Glimepirid og Simvastatin. Kolesterolsænkende Hjertemagnyl, Policosanolcomplex.

Er der noget med, at der ikke er K vitamin i Omnix og at den derfor er bedre at tage, frem for Omnimin, når jeg nu får kolesterolsænkende samt hjertemagnyl?

Jeg har også hørt, at det kun må være i en kort begrænset periode, man må tage 2 piller dagligt, hvorefter man skal gå ned til 1 pille dagligt.

Jeg vil jo så gerne, gøre det så godt som muligt for min krop, men jeg er også så bange for at få taget for meget eller få taget noget forkert, i forhold til det medicin som jeg tager.Jeg synes at det er en jungle at finde rundt i.
Svar
Møllers Tran har i løbet af 2009 ændret indhold af A-vitamin, så kvinder i den fødedygtige alder og mænd kan godt kombinere de fleste vitamintabletter med 5 ml Møllers Tran uden at blive overdoseret. Dog skal man, ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger, ikke overstige 3000 mikrogram pr dag.

Kvinder efter menopausen rådes til at tage mindre A-vitamin, idet man har set sammenhæng mellem øget risiko for knogleskørhed og et højt niveau af A-vitamin. A-vitamin for denne gruppe kvinder rådes til maximalt at være 1500 mikrogram pr dag.

Jeg går i begge tilfælde ud fra, at der spises MS-kostm det vil sige en kost næsten uden leverpostej, paté m.v., som indeholder meget A-vitamin. Hyppige måltider med torskelever er i givet fald heller ikke sagen, på grund af højt A-vitaminindhold.

OmniX indeholder flere antioxidanter end Omnimin samt et højere niveau af vitamin D, det vil sige 20 mikrogram vitamin D. Der er ikke K-vitamin og jern i OmniX. Der findes også en vitaminpille, som hedder Spectro, som også fås uden vitamin K og jern. Spectro fås i kapsler og OmniX i tabletter.

Det er sandsynligvis sådan, at kapsler optages lettere end fastpressede tabletter.

Du kunne jo starte med at tage 1 Spectro uden vitamin K og jern. Denne vitamin- og mineralkapsle kan du kombinere den med 1 stk Balanceret Mega B Stress fra samme firma, Solaray. Disse kunne du supplere med Unikalk med D-vitamin, for eksempel Unikalk Extra med 900 mg kalk, 450 mg magnesium samt 7,5 mikrogram D-vitamin. Eventuelt kun 2 stk, som i givet fald indeholder 600 mg kalk, 300 mg magnesium og 5 mikorgram vitamin D.

Du kan også benytte 3 stk Calcium:Magnesium citrat (500 mg kalk og 500 mg magnesium) kombineret med 20 eller 35 mikrogram D3-vitamin fra Naturdrogeriet.

Med både en MS-diagnose og diabetes-diagnose er det nærliggende at tro, at du har behov for at blive suppleret med vitamin D, idet begge diagnoser fremmes af for lav D-vitamin, så vidt man kan vurdere på nuværende tidspunkt.

Hvis du ønsker et niveau af vitamin D (25-OH-D) i blodet på over 80 nmol/l, som det bliver anbefalet af Leif Mosekilde, professor og overlæge, så skal du supplere med 40 mikrogram D-vitamin pr. dag vinteren igennem.

Undersøg gerne vitamin D status i for eksempel marts måned, for at se om niveauet har været tilpas.

Hvis du vælger 2-3 stk EPA-GLA skal de ikke kombineres med GLA, i så fald får du for meget af GLA. Den kombination jeg nu har valgt til dig, af vitamin- og mineraltilskud, er lavtdoseret, men så vidt vides letoptagelig i stedet for højtdoserede præparater. Vitamin D er anbefalet i et højt niveau.

Hvis dette, efter din opfattelse, skal diskuteres med din læge, så synes jeg bestemt du også skal gøre dette.