Gå til hovedindhold

Vitaminer og titanium

Spørgsmål

Jeg har, på din anbefaling, fået målt disse fire niveauer: B12, folinsyre, homocystein og vtamin D. Jeg har fået at vide, at tallene er inden for normalområdet.

Grunden til at jeg skriver her, er dog at jeg er i tvivl om hvorvidt normalområdet er ens for en person med sclerose og en der ikke har det? Heraf følger om blodprøverne skal tolkes ens?

eg har smerter og muskelsammentrækninger af varierende styrke, hovedpine og svimmelhed. Jeg er fuldt mobil. Har desuden et titaniumimplantat i nakkehvirvlerne efter en prolaps.

Vil titaniummet kunne have en negativ indflydelse på min sclerose?

Svar

Det er godt at høre at blodprøverne ligger inden for normalområdet.

Der er ikke, som sådan, angivet nogen forskel på grænseværdier for, for eksempe mennesker med en sclerose-diagnose og mennesker, der ikke har en diagnose.

Min erfaring er at det er en god idé af vitamin B12 ligger på 400-500 pmol/l.

Folinsyre er meget afhængig af den kost du lige har spist. Med mindre det er erytrocytfolat, der er målt, så er det svært at sige noget præcist.

Homocystein er aldersafhængig, men værdier under 7,9 nmol/l er i al fald på den pæne side, men også lidt højre værdier kan være ok, afhængig af din alder. Her skal du se på de angivne grænseværdier på analysesvaret.

D-vitamin skal ligge over 50 nmol/l og helst mellem ca 70-80 nmol/ for at sikre sunde knogler og af hensyn til symptomer fra sclerose.

Med hensyn til blodprøverne vil jeg foreslå dig at få en kopi af analysesvaret fra egen læge, så kan du selv kigge på tallene og se hvordan de ligger.

Titaniumplantat er jo blevet betragtet som neutral. En svensk forsker har udviklet en metode, der hedder Melisa (Memory Lymphocyte Immuno-Stimulation Assey) hos firmaet Astra i Södertälje. Formålet er objektivt at påvise immunologiske virkninger af blandt andet metaller. Metoden er omtalt i bogen "Et nyt syn på sclerose" af Birgitta Brunes og Ellem Adima Bergli fra Forlaget Borgen, 2000 side 97.

Ifølge denne hjemmeside angives 4% af de mennesker, der blliver testet for titanium at være allergiske overfor titanium. Symptomerne ved titaniumallergi kan være meget forskellige og varierer fra kløende hud til muskelsmerter og træthed.

Det kan jo være vanskeligt at sige om dine symptomer skyldes allergi overfor titanium. I første omgang kan man jo sikre sig, at få en sund og nærende kost i forhold til sclerose og dermed også sikre at de vitaminer, du har fået målt ligger i de optimale niveauer.

Dernæst er der jo mulighed for at blive testet for om du skulle være allergisk overfor titanium, på linie med andre metaller du er udsat for. Det kunne være kviksølv og guld fra tandplomber, nikkel fra miljøet m.v.

Man kan få oplysninger om testen her.