Gå til hovedindhold

Vitaminer og mælkesyrebakterier

Spørgsmål

Jeg vil høre om du kan anbefale følgende med hensyn til vitaminer, så min kæreste bliver dækket på både MS-området såvel som gravid-området:

2 stk. Omnimin

1 stk. Multi B

4 stk. Epa-Gla

1 gram Ingefær

5 mcg D-vitamin

400 mg Calcium

300 mg Magnesium

Mener du, at er er noget i ovenstående "cocktail" hun bør tage mere/mindre af?

Mener du, at hun i forhold til graviditeten indtager for meget A-vitamin/folin? Og i forhold til MS, for meget jern?

Kunne hun tage 2 stk. Osteoform (Biosym) - 400 mg CALCIUM/200 mg MAGNESIUM/20 µg D-vitamin, eller vil det blive for meget D-vitamin, i forhold til graviditeten?

Burde hun indtage mælkesyrebakterier, for at nedsætte risikoen for allergi?

Svar

Tillykke med graviditeten!

Generelt mener jeg at vores næringsstofbehov, i videst muligt omfang, skal dækkes via vores valg af en nærende kost. I en række tilfælde er det ikke tilstrækkeligt og så må man supplere med kosttilskud.

Det forslag I har angivet virker meget fornuftigt. A-vitamin bliver ikke for høj med 2 Omnimin, heller ikke til gravide og det er ok at folinsyre er højere end 400 mikrogram.

Behovet for kalk under graviditeten vurderes at være 900 mg pr dag. Hvis du spiser magre mælkeprodukter, grønne grønsager som grønkål og broccoli suppleret med mandler og tilsvarende, er det muligt, ellers vil jeg foreslå dit indtag at kalk og magnesium suppleres af Calcium: magnesium citrat 1:1 fra Solaray. 3 stk er dagsdosis, som giver 500 mg kalk og 500 mg magnesium i en letoptagelig form.

Mindre dosis vil der jo også kunne suppleres med.

Umidelbart vil jeg foreslå at springe ingefær over i begyndelsen af graviditeten.

Mælkesyrebakterier, for eksempel i form af Multidophilus eller NDS Probiotics 9, vil jeg foreslå de sidste 3 måneder under graviditeten, men gerne før og netop af hensyn til at mindske risikoen for allergi.

Tarmfloraen, eller som det nu hedder mikrobiota, har stor indflydelse på vores velbefindende.