Gå til hovedindhold

Vitaminer

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 16 år men er først blevet rigtig syg sidste sommer, hvor jeg fik 2 alvorlige attakker som jeg stadig døjer med. Jeg har nu fået Tysabri i 9 måneder.

Jeg har pjækket lidt med hensyn til vitaminer, men er klar over at jeg skal til at i gang med dem igen, nu da det er blevet efterår. Sidste efterår og vinter tog jeg følgende:

1 stk. Omnimin, 2 stk. EPA-GLA+, 1 stk D-sun, 1 stk multi B, 1 stk magnesium 300 mg, 1 stk calcium og 1 stk. selen.

Det er 8 piller i alt og jeg må indrømme at jeg har det rigtigt dårligt med at sluge alle de piller - jeg føler at jeg kan smage dem flere timer efter indtagelsen (selen er den værste!).

I sommer tog jeg noget bio-strath i dråbe-form - kan du anbefale det, eller kan jeg på anden måde begrænse vitaminindtaget?

Jeg har faktisk ikke været syg med infektioner m.v. det sidste år, udover at være forkølet.

Jeg er delvist på MS-kost - uden dog at være fanatisk. Jeg spiser næsten ingen sukker, meget lidt kød, bruger fedfattige mælkeprodukter og bruger kun gode vetabilske olier. Jeg spiser desuden meget fisk, frugt, grønt, nødder og kun rugbrød eller groft brød.

Jeg føler hermed at jeg lever sundt, men kan du hjælpe mig i forhold til mit vitaminindtag?

Svar

Indledningsvis vil jeg nævne, at jeg synes din kost virker meget fornuftig.

Der er jo mulighed for at kombinere ekstra vitaminer og mineraler på mange måder. Der findes blandt andet en multi-vitamin-mineraltablet, som både har ekstra antioxidanter samt vitamin D, men er uden jern og K-vitamin.

OmniX kommer fra samme firma som Omnimin. Ved 2 OmniX får du for eksempel 400 mikrogram folinsyre, 400 mikrogram vitamin B12, 500 mg C-vitamin, 20 mikrogram vitamin D, 250 mg kalk, 100 mg magnesium og 125 mikrogram selen.

Du kunne kombinere den med 5 ml levertran fra Möllers Tran. Det vil betyde du her i vinterperioden kommer op på i alt 30 mikrogram D-vitamin, hvilket kan være meget fornuftigt tiltag.

Vitamin D er i en undersøgelse vist at kunne afhjælpe gener hos scleroseramte med attakvis sclerose.

Derudover vil du fra 5 ml levertran få 0,9 g eller 900 mg omega-3 fedtsyrer. Hvis du kombinerer dette med vegetabilske olier, som for eksempel olivenolie og rapsolie i kosten, har du et udgangspunkt du kan starte på i denne vinter.

Det er fornuftigt, med jævne mellemrum, at tage sine kosttilskud op til en overvejelse.