Gå til hovedindhold

A-vitamin og D-vitamin

Spørgsmål

Jeg har været på et kost-forløb på sclerosecenteret i Haslev. Det var et godt kursus, som nu har betydet at jeg har været ude og købe lidt "sundhed". Hos Matas købte jeg: Biosym OmniX og Møllers Tran.

Grunden til at jeg skriver til dig, er at jeg kan læse, i de papirer jeg fik på kurset, at man ikke må tage A- og D-vitamin på anden måde hvis man tager . Jeg går ud fra at Møllers Tran er ?

Så vil det sige, at jeg ikke kan tage de to produkter sammen?

Svar

Ved flere præparater der indeholder samme typer vitamin, er A-vitamin det mest kritiske. D-vitamin i form af D3 vitamin, ved man nu, er nærmest ikke muligt at overdosere.

OmniX indeholder ved 2 stk: 1500 microgram A-vitamin, i form af retinol. Møllers Tran, som er torskelevertran, indeholder ved dagsdosis på 5 ml: 250 microgram A-vitamin.

Det betyder at du, via disse to tilskud, får i alt 1750 microgram A-vitamin pr dag.

Nordiske Næringsstofrekommandationer 2004 (den seneste) har 3000 microgram som øverste grænse for indtag af vitamin A for hele befolkningen, inklusiv kvinder i den fødedygtige alder.

Niveauet er 2,5 gange under det niveau, som kan give forgiftning af leveren. Kvinder, som ikke længere har menstruation rådes til kun at indtage 1500 microgram A-vitamin pr dag, på grund af af denne gruppes større risiko for knogleskørhed, hvor øget A-vitamin niveau menes at have en betydning for udviklingen af skøre knogler.

Jeg går ud fra, at leverpostej og tilsvarende A-vitaminrige fødevarer ikke hører med til din dagskost.

Med hensyn til D-vitamin, vil du ved at benytte 2 stk OmniX og 5 ml Møllers Tran få i alt 30 mcg D-vitamin, hvilket er ok.

Hvis du er i tvivl her, skal du få vurderet blodprøver på vitamin D3: 25-OH-D (25- hydroxy-D-vitamin).

Konklusionen må være, at du, i dit tilfælde, godt kan tage den kombination du har købt, idet du er en mand og du holder dig til de angivne dagsdosis.

Men det er rigtigt, at en tommelfingerregel er, at man ikke både tager torskelevertran og en multivitamintablet. Hvis man gør, må man lige regne på tallene i kosttilskuddene og skønne bidraget af de pågældende vitaminer fra kosten. Indholdet af A-vitamin er dog reduceret, i for eksempel Møllers Tran, til ¼ af tidligere, hvilket selvfølgelig gør, at levertran kan kombineres med multivitaminer.

Regn dog, for en sikkerheds skyld efter, på tilsvarende vis, som jeg har angivet i svaret her.

Et alternativ til dit valg, er at benytte 2 stk OmniX og kombinere med fiskeoliekapsler samt eventuelt ekstra D3 vitamin. På denne måde undgår du at komme i nærheden af øvre grænse for vitamin A fra kosttilskud.