Gå til hovedindhold

A-vitamin m.v.

Spørgsmål
Jeg har haft kontaktet mange professionelle rådgivere igennem tiden, med henblik på spørgsmål om kosttilskud.

Jeg har virkelig været forvirret omkring kvaliteten af diverse produkter og  har brugt mange penge på diverse kosttilskud, i forsøg på at finde det "bedste". Nu syntes jeg så selv jeg har fundet nogle gode produkter, som jeg har det godt med at tage. Dog ønsker jeg alligevel din vurdering af de vitaminer jeg tager, hvorvidt de er godt sammensat og om jeg eventuelt mangler noget:

Jeg taget dagligt: 1 stk. spektro uden jern og k. 1 stk. Balanceret Mega-B-Stress. 2 stk. Unikalk forte. 5 mg. Actic Cod Liver Oil. (A-vitamin igennem Spektro - 578mcg) (A-vitamin igennem Actic Cod Oil - 195 ug).

Særligt må du gerne tjekke om mit A-vitamin-indtag bliver for højt, da der også er A-vitamin i fiskeolien. Jeg har også et spørgsmål til Spektro; går vitaminet ind og påvirker ens immunsystem, på grund af de urterne der er tilført, sådan at ens immunforsvar kan bliver overaktivt? Er der desuden ekstra vitaminer du vil anbefale under et attak med føleforstyrrelser?
Svar
Det er forståeligt, at der kan dukke mange spørgsmål op undervejs, også til kosttilskud.

Den anbefalede max dosis for vitamin A er: 3000 mikrogram regnet som retinol (det vil sige fra fisk eller dyr). Kvinder efter menopausen rådes til ikke at tage over 1500 mikrogram, da for højt indtag kan forårsage knogleskørhed. I dit tilfælde er dit niveau betragtelig lavere, så du ligger ikke for højt i vitamin A-indtag.

Umiddelbart er det ikke min vurdering at de tilførte urter i Spectro giver dig et overaktivt immunsystem.

Umiddelbart vil jeg foreslå dig at få undersøgt vitamin B12 (cobalamin) hos egen læge eller neurologisk klinik. Bed om en kopi af analysesvaret. Vitamin B12 bør ligge mit i referenceområdet, det vil sige ca. 400 pmol/liter Mangel på vitamin B12 giver føleforstyrrelser, også kaldet neuropati. Vitamin B12 bruges blandt andet til at gendanne myelinskederne omkring nerverne.

Med 800 mg kalk og 38 mikrogram vitamin D, har du jo et pænt indtag af vitamin D og kalk. Jeg vil foreslå dig at supplere med 1 stk 300 mg magnesium fra Biosym ved sengetid. Vores knogler består af 2 dele kalk til 1 del magnesium. Magnesium kan virke lidt afslappende.

Hvilke kosttilskud, der skal suppleres med, ud over en sund kost, er en vurderingssag, ud fra ens symptomer eller gener sammenholdt med blodprøver. Der vil ikke kun være én velvalgt løsning men flere muligheder for fornuftige valg.