Gå til hovedindhold

Virksomhedspraktik

Spørgsmål

Jeg skriver da jeg har et spørgsmål vedrørende virksomhedspraktik/arbejdsprøvning efter visitation til fleksjob.

Jeg er 34 år og socialrådgiver (januar 2008). Jeg er visiteret til et fleksjob og er på ledighedsydelse. Jeg er kommet i virksomhedspraktik (i en periode på 3 måneder) i en sygedagpengeafdeling. Nu taler lederen og min jobkonsulent om, at virksomhedspraktikken/arbejsprøvningen skal forlænges med yderligere 3 måneder mere, hvilket jeg ikke synes om, idet jeg selvfølgelig gerne snart vil ansættes i et fleksjob.

Hvad er mine rettigheder i forhold til dette, og hvad kan jeg kræve? Jeg synes det virker som udnyttelse af min arbejdskraft (billig), og som jeg forstår en virksomhedspraktik/afprøvning, skal den så egentlig ikke finde sted inden visitationen til fleksjob? Jeg er jo berettiget til et fleksjob.

De siger også, at jeg jo får en oplæring, men det gør en anden ny derude også - bare med fuld løn. Kan det være rimeligt, og hvad kan du råde mig til at gøre?

Svar

Du er - som du skriver - visiteret til fleksjob. Det betyder i fagsprog, at du er omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 2 nr. 7. Som det fremgår af kap. 11 i samme lov omkring varighed for virksomhedspraktik, udgør det op til "13 uger for personer, der er omfattet af § 2 nr. stk. 3-5 og 7".

Det fremgår ikke helt med hvilken begrundelse din virksomhedspraktik skal forlænges?

Noget andet er om forvaltningen, hvor du er i virksomhedspraktik, er indstillet på at oprette et job/fleksjob til dig? Som jeg umiddelbart opfatter din situation er dine faglige kvalifikationer i orden, og at det vel som udgangspunkt handler om arbejdstid og tilrettelæggelse?

Jeg mener, at du bør anmode om en afgørelse med begrundelse og henvisning til lovhjemmel vedrørende krav om forlængelse af nuværende virksomhedspraktik. Måske skulle du i virksomhedspraktik, hvor man efterfølgende har mulighed for oprettelse af job til dig?

Jeg går ud fra, at du er klar over, at du har ret til at have bisidder med til samtaler i forvaltningen, og det kunne måske være en ide at kontakte dit faglige forbund.