Gå til hovedindhold

Virker Modiodal

Spørgsmål

Modafinil. Jeg har haft sclerose siden 1996. Trætheden er det værste. Jeg har nu været hos en ny neurolog, som mente, at ovennævnte stof kunne hjælpe. Det er ikke min erfaring. Jeg har kun taget medicinen 5 gange. Har I nogen erfaring desangående? Jeg kan læse, at det kan gøres tilskudsberettiget, hvis det har nogen virkning. Skal det helst tages dagligt? Det har neurologen ikke foreslået mig. Jeg venter spændt på et svar. Jeg har tit fået hjælp af jer.

Svar

Modafinil, sælges under navnet Modiodal er et lægemiddel mod træthed og er egentlig udviklet til behandling af den sygdom, der kaldes narkolepsi. Der er desværre ikke god dokumentation for effekt mod generel og vedvarende sklerosetræthed, men en gruppe af de undersøgte MS patienter, med svært øget søvntrang i løbet af dagen, havde en vis gavn af medicinen.

Modiodal kan derfor prøves hos mennesker med MS, der har øget søvntrang i løbet af dagen, enten som fast ordination (100 mg 1-2 stk, 1-2 gange dagligt), eller ved behov, f.eks. i forbindelse med sociale arrangementer (100 mg 1-2 stk., tages ca. 1 time inden ønsket effekt). Man må dog nok regne med, at det kun er en relativt lille gruppe af skleroseramte, der vil have gavn behandlingen.

Som du selv nævner, gives der kun tilskud til Modiodal, hvis der er effekt. Hvis der ikke er effekt, skal man stoppe behandlingen. Du må snakke med din MS læge om, hvordan du evt. skal fortsætte med at tage behandlingen, eller om du skal stoppe.