Gå til hovedindhold

Virker Fampyra

Spørgsmål

Jeg fik konstateret sclerose i 1999. Lige siden har jeg haft meget svært ved at gå, og jeg har i dag store kroniske smerter, hvorfor jeg tager Ketogan dog højst 1 tablet om dagen.
For nogen tid siden var jeg til en undersøgelse på hospitalet, hvor vi af en læge fik at vide, at Fampyra ikke var nogen løsning for mig og at behandlingen ville koste omkring kr. 5.000,- om måneden. Senere ved et nyt besøg på hospitalet fik min mand og jeg at vide, at Fampyra måske kunne hjælpe mig, og at udgiften ville ligge på omkring et par hundrede kroner om måneden.
 

Svar

Fampyra virker ved at forbedre ledningsevnen i nervefibrene, hvilket kan genetablere funktionen i nogen af de nervefibre, hvor sclerosen har angrebet nervernes isoleringsmateriale (myelin). På den måde kan en sløv nerveimpuls hos et menneske med MS blive "forstærket" og derved forbedre funktionen. Fampyra virker hos ca. 1/3 af dem der prøver og øger i gennemsnit ganghastigheden med ca. 25%. Hos nogen vil behandlingen derfor have god effekt, mens andre ikke har gavn af den. Fampyra virker ikke mod smerter, og du kan derfor ikke forvente nogen bedring i den forbindelse.

Effekten af Fampyra måles ved en gangtest på 25 fod (7,62 meter), hvor man skal øge ganghastigheden med mindst 20% efter 2 ugers behandling, og der skal være bedring i et spørgeskema vedrørende gangfunktion (MSWS - Multiple Sclerosis Walking Scale) på mindst 4 points, samt eventuelt funktionsforbedring på andre funktioner end gangfunktionen, for at opnå tilskud til behandlingen.