Gå til hovedindhold

Virker fæces-transplantation mod MS

Spørgsmål

Jeg skriver, fordi jeg har en bror på 59 år, der har primær progressiv sclerose. Han er på udkig efter en behandling som helst kan kurere ham, og næstbedst sætte sygdommen på stand-by. Nu har han fået øje på fæcestransplantation som kuren. Han har været på besøg på Bakterieklinikken og fået oplyst, at Sundhedsstyrelsen - midlertidigt - har lukket den. Nu er han parat til et "gør-det-selv-projekt", da han ikke har penge til at tage til Taymount Clinic ved Dr. Simon Greenfield i London, hvor de tilbyder fæcestransplantation til mennesker med sclerose.

I Ugeskrift for Læger, febr. 2014 (176) er der en artikel af Jeppe West Carstensen og Axel Kornerup Hansen om fæcestransplantation som behandling af colstridium difficile-infektion, colitis ulcerosa og metabolisk sygdom. Som jeg forstår deres artikel, så er der ikke nævneværdige risici ved en fæcesplantation, hvis fæces er screenet inden brug. Mon du læser artiklen på samme måde?

I en artikel af L J Brandt fra Am J Gastroenterol. 2013;108(2):177-185 henvises til to artikler, der omend bygger på et beskedent empirisk grundlag, men dog med håb i sigte om fæces transplantation og sclerose hhv. fatigue. Derfor vil jeg høre dig, om du
1) kender til fagligt forsvarlige klinikker i Danmark, der gennemfører fæcesplantation (også med mennesker ramt af sclerose)?
2) er det en behandling du ser som omend ikke kurerende så lindrende for patienter som min bror?

Svar

Så vidt jeg kan se, henviser den artikel af Brandt du nævner vedrørende fæces-transplantation, til et case studie fra Borody og medarbejdere (TJ Borody et al., Fecal microbiota transplantation (FMT) in multiple sclerosis (MS) [abstract]. Am J Gastroenterol 2011 ; 106 : S352), dvs. en observation hos en enkelt patient, men jeg kan desværre ikke læse abstract/resumé på tidsskriftets hjemmeside, det er muligvis en kongresmeddelelse.

Borody har ikke siden udgivet resultaterne i et tidsskrift, og har heller ikke udgivet andre undersøgelser vedrørende fæces-transplantation hos mennesker med MS. I den videnskabelige litteratur findes på nuværende tidspunkt ikke kontrollerede forsøg, eller andre udgivelser af større mængder data, vedrørende MS og fæces-transplantation. Vi ved derfor ikke, hvilket behandlingsmæssigt potentiale behandlingen har, og jeg kan derfor dårligt rådgive dig i den forbindelse.

I Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, har overlæge Annette Oturai, i samarbejde med Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, lige gennemført en større videnskabeligundersøgelse, for at undersøge om ændret tarmflora hos mennesker med multipel sclerose kan være medvirkende til udvikling og eventuel forværring i sygdommen. Resultaterne af undersøgelsen foreligger ikke endnu, men forventes indenfor den nærmeste fremtid. Hvis der findes en sammenhæng, vil næste skridt være, at planlægge et reelt behandlingsforsøg med f.eks. fæces-transplantation.

Jeg er ikke klar over, hvor man aktuelt foretager fæces-transplantation i Danmark, men du kan eventuelt kontakte forfatterne til artiklen i Ugeskrift for Læger "Fæcestransplantation som behandling af Clostridium difficile-infektion, colitis ulcerosa og metabolisk syndrom" og spørge.