Gå til hovedindhold

Vibrations træning

Spørgsmål

Vibrationstræning: Har fået anbefalet køb af en Galileo-maskine, men prisen er høj, ca. 25.000 kr. Har derfor søgt andre og fundet bl.a. Reviber. Imidlertid siger sælgeren af Galileo, at maskinen skal kunne bevæge pladen vandret også,og ikke kun vippe. Reviberen kan kun vippe. Er det noget I har nogen viden om?

Svar

Formålet med at stå på en vibrations platform er, at det stimulerer til spontan muskelaktivitet, da vibrationer gør at musklerne forsøger at bevare balancen i kroppen. Der er især blevet publiceret div. artikler omkring vibrationstrænings i årene 2004-2010. Studier på personer, der ikke er påvirket af MS tyder på at vibrationstræningen (VT) bl.a kan forbedre muskelstyrke, knoglemineral tæthed og balance. I 2010 blev der i England foretaget et studie med 16 personer med MS. 8 trænede specifikke statiske ben øvelser inkl VT, og de 8 andre lavede de samme øvelser, men uden VT. 12 gennemførte studiet. Konklusionen var at begge grupper forbedrede sig, men at der var begrænset bevis for (ikke statistisk signifikant) at VT kunne give yderligere forbedringer. Dog var der en øget reduktion i spasticitet og smerte hos VT gruppen. Værd at bemærke er, at der ikke var nogen negative effekter af VT, hvorfor det ikke er kontraindiceret at afprøve teknikken. Se studiet her.

Jeg har ledt efter studier, der sammenligner VT maskiners bevægelser - for at se om det gør nogen forskel om pladen blot vipper eller også bevæger sig op-ned. Jeg har ikke kunnet finde studier på dette. Rent logisk er vores bevægelser sammensatte og i mange planer, så jo flere planer man bevæger sig i/bliver stimuleret i jo mere effektivt burde det være. Men om det er en prisforskel på 23.000 værd, skal jeg lade være usagt. Jeg vil anbefale dig, at afprøve begge maskiner (udlån eller købe med retur ret) og vurdere det på egen krop.