Gå til hovedindhold

Ventetid på behandling

Spørgsmål

Jeg fik diagnosen sklerose for 3 uger siden samt en besked om at jeg skal i behandling med Betainterferon. Imidlertid er der 2 måneders ventetid på at komme til hos sklerosesygeplejersken, for at lære injektionsteknik m.m.

Denne lange ventetid er dybt frustrerende, når man taler om hurtig behandling til sklerosepatienter, samt da jeg selvsagt har en masse spørgsmål til sygeplejersken, vedrørende fysisk aktivitet, kost osv.

Jeg går med daglige føleforstyrrelser i hænder, fødder, tunge og kæbe. Kan det være rigtigt, at man skal vente så længe?

Hvad vil du råde mig til?

Svar

Jeg forstår godt, at du gerne vil hurtigt i gang med behandlingen, men ofte er det faktisk meget godt, at der går lidt tid fra man har fået diagnosen, til man skal til at koncentrere sig om en behandling. Det giver mulighed for lige at sunde sig lidt og finde sig selv igen. De fleste bliver naturligvis meget berørte, af at skulle vænne sig til tanken, om at leve med en kronisk sygdom.

Det er rigtigt, at man taler om at tidlig behandling er vigtig, men 2 måneder efter man har fået diagnosen er også tidlig behandling.

Jeg synes dog at 2 måneder er lang tid at vente på at få svar på opfølgende spørgsmål. Mon ikke du har fået et kort med din kontaktsygeplejerskes telefonnummer? Hvis ikke, så prøv at ringe til den scleroseklinik du bliver knyttet til. Jeg mener at alle sclerosesygeplejerskerne på klinikkerne har telefontid, hvilket måske, i første omgang, kunne hjælpe dig, til at få svar på nogle af dine spørgsmål.

Som du ved, er der jo frit sygehusvalg, men jeg tvivler på, at det kommer til at gå hurtigere, hvis du først skal til at henvises til et andet sted nu.

Hvis de føleforstyrrelser du beskriver er meget generende, kan man eventuelt prøve en behandling, men det kræver også at du kontakter klinikken og får en tid hos en neurolog.

Du kan læse en del om kost og fysisk aktivitet her på Scleroseforeningens hjemmeside.

Brug også ventetiden til at skrive alle dine spørgsmål ned, så du er godt forberedt, når du kommer ind til samtale.