Gå til hovedindhold

Vejrtrækning og oppustede tarme

Spørgsmål

Jeg fik stillet diagnosen sclerose for godt et halvt år siden (har formentlig haft sygdommen i 23 - 25 år). Jeg har det sidste års tid døjet meget med oppustet mave, hvilket samtidig medfører at jeg får svært ved at trække vejret. Dette problem opstår dagligt, især efter indtagelse af mad(dog ikke morgenmad). Jeg er blevet undersøgt for alle tænkelige forhold: mave, lunger, hjerte og overfølsomhed. Neurologen mener ikke at disse symptoner har noget med sclerosen at gøre. De øvrige læger, der har undersøgt mig, siger at der ikke er noget galt, og at det kan være psykisk.


Jeg har talt med psykologen, der afviser at jeg har behov for psykologhjælp. Hun er derimod af den opfattelse at mine problemer må have noget med sclerosen at gøre, og at jeg måske bør søge noget alternativ behandling, samt eventuelt noget med afspænging eller lignende. Mit spørgsmål er derfor, om du kan anbefale mig nogle former for behandling, der er relateret til afspænding eller lignende. Jeg har også hørt om noget der kaldes organmassage - ved ikke om dette kunne være en mulighed for mig?

Svar

At dømme ud fra hvad du skriver, så ville jeg prøve at forholde mig præcist til de strukturer, der ligger der hvor du beskriver at du har generne. Du skriver mave; mavesækken ligger lige i midten af os og drejer så lidt mod venstre, men den er placeret lige der hvor alle vores bevægelser med kroppen er centreret (altså Solar Plexus). Solar Plexus er, anatomisk betragtet, der hvor nogle af vores absolut vigtigste muskler mødes - nemlig dem der er hovedansvarlige for al bevægelse af vort indre; bl.a. diapragma (vores primære vejrtrækningsmuskel), og fra den starter vore to Illiopsoas muskler (hoftebøjere).

Disse to, sammen med diapragma, er meget vigtige, både i forbindelse med vores vejrtrækning, men også i forbindelse med massage af vores tarmsystem. De er vældigt engageret i at holde vores krops fysiske balance, når vi er på højkant, altså bekæmper tyngdekraften. Det vil med andre ord sige at de faktisk har utrolig stor betydning i mange sammenhænge.

Hvis der nu fandtes et fag eller en disciplin, der hed anvendt anatomi, så ville disse musklers tilstand og grad af funktionsevne blive undersøgt på dig. Men som du beskriver din oplevelse, af dit indres måde at reagere på, så tror jeg ikke at disse muskler, hverken arbejder eller samarbejder optimalt. Du har ret i at organmassage til tider kan afhjælpe dette på meget effektiv vis. Somme tider skal dette så kombineres med at vi atter lærer at bruge disse muskler korrekt, hvis de da overhovedet tidligere har kunnet bruges korrekt.

Osteopater og Rolfere kan arbejde med dine organer. Jeg tror at jeg ville vælge en Rolfer, idet du også skriver at du godt kan spise om morgenen, men at dit problem kommer op ad dagen. Rolferne ser nemlig meget specifikt på de musklers tilstand, der hjælper os i stand til at holde balancen i det hele taget, og bearbejder så bindevævet forskellige steder, for at ændre på disse forhold. Når du også reelt kan mærke at din vejrtrækning ikke er god, så ville jeg også melde mig til et yoga-hold, eller måske i starten tage nogle individuelle timer og så efterfølgende blive sluset ind på et hold.