Gå til hovedindhold

Vederlagsfri fysioterapi

Spørgsmål

Jeg fik konstateret sclerose i 1995 og har det gudskelov godt - sygdommen taget i betragtning. Jeg har ca. 1 attak om året, og får ikke de store mén.

Jeg har været til foredrag om sclerose og motion - arrangeret af Scleroseforeningen. Det handlede om forsøget på Århus Universitets Hospital med at give sclerose patienter styrketræningsøvelser. På mødet spurgte jeg, om jeg med mit milde sygdomsforløb, ville være berettiget til at få holdtræning/styrketræning vederlagsfrit via fysioterapeut. Og svaret var, at det ville jeg være berettiget til. Der var også en dame som fortalte om Haslev og deres styrketræning. Og hun sagde, at på Haslev kunne man ikke være "for rask" - de ville faktisk helst have dem som var selvhjulpen.

På baggrund af ovennævnte fik jeg en henvisning fra egen læge. Lægen gjorde dog opmærksom på, at han var glad for at det ikke var ham som skulle vurdere, om jeg var berettiget. Så allerede hos egen læge blev jeg i tvivl igen, om jeg var for rask. Men, jeg fik tid hos fysioterapeut . Jeg måtte dog gå igen efter 10 min, fordi fysioterapeuten sagde, at han ikke kunne få refunderet pengene fra kommunen, hvis han tog mig ind som vederlagsfri patient. Jeg skulle have progressiv sclerose og have behov for hjælp i eget hjem, samt hjælpemidler tilrådighed for, at kunne få vederlagsfri fys behandlinger. Så med den besked kørte jeg igen med følelsen af, at have forsøgt at udnytte systemet. 

Jeg kan godt betale for et fitnesscenter, men min erfaring er bare, at der i fitnesscenteret ikke er den nødvendige viden om sclerose, desværre. Jeg synes det var vigtigt at give jer denne besked, således at udmeldingen i forbindelse med motion og sclerose bliver mere klar til jeres foredrag. Jeg har før fået at vide, at Scleroseforeningen har kæmpet for, at alle med sclerose skal have mulighed for at få vederlagsfri holdtræning, men desværre så fungerer det ikke.

Svar

Individuel vederlagsfri fysioterapi kræver, at man kan opfylde handicapkriteriet og bl.a være afhængig af hjælpemidler. Man er dog altid berettiget til vederlagsfri holdtræning, hvis man har diagnosen, læs om reglerne her.

Her er der ingen kriterier, i forhold til hvor fysisk hårdt man skal være ramt, og det spiller ingen rolle hvilken type af MS det er.

Så det virker som om den fysioterapeut, du har været hos, ikke tilbyder holdtræning og dermed kun kan tilbyde individuel behandling.

Styrketræning kan både være individuel (hvis man træner alene med fysioterapeuten) eller som hold (hvor flere træner samtidigt).

Jeg vil anbefale dig at undersøge, om der findes en anden fysioterapiklinik, der tilbyder sclerose holdtræning.