Gå til hovedindhold

Valg af vitamintilskud

Spørgsmål
Jeg er en pige i midten af 20´erne, der for nylig har fået konstateret sclerose, dvs. jeg har fået diagnosen CIS, da jeg kun har haft et attak - hvad jeg ved af. 
Min MR scanning så til gengæld ikke særlig pæn ud.

Jeg har fået diagnosen for en lille måned siden, og er fast besluttet på at gøre alt for at forbygge den i at blive værre. Jeg er stoppet med at ryge.
Jeg har købt nogle kosttilskud for at suplere min kost. Jeg har ikke super meget appetit og misser sikkert derfor nogle vitaminer.

Jeg tager:
1x Omni-x uden jern og K.
1x Balanceret Mega B stress
1xD-vitamin 35 mcg.
Jeg er lidt i tvivl om det er det er de rigtige D-vitaminer? De hedder D3 og er fra dansk farmaceutisk industri.

Lyder det som et fornuftigt valg?
Svar
Nu har jeg ikke kendskab til din kost, men du beskriver, at din appetit et nedsat, og at du derfor muligvis kan være i underskud af vitaminer. Dit valg af kosttilskud lyder fornuftig, men bør ikke erstatte en sund og varierende kost. Samtidig er det vigtig, at du får dækket dit daglige protein-, fedt-, kulhydrat- og energibehov gennem kosten. Dette kan være svært, når appetitten er lav, hvis du mangler råd og vejledning til at sammensætte en kost, som tilgodeser dine behov, kan jeg anbefale, at du tager kontakt til en ernæringsterapeut.
På hjemmesiden: www.detforening.dk  kan du se, hvilke ernæringsterapeuter, som bor i nærheden af dig.  

OmniX, som er et stærkt multivitaminmineralpræparat uden jern og K-vitamin, er godt valg ved øget behov for vitaminer og mineraler. Producenten anbefaler, at man kan tage op til 2 daglig, men jeg synes, at det er et fornuftig valg, at du har valgt at tage en daglig, da meget høje doser, af specielt de fedtopløselige vitaminer gennem længere tid, øger risikoen for overdosering.  

Det kan diskuteres, om du har behov for at supplere med Mega B stress, da OmniX i sig selv har et højt indhold af B-vitaminer. Med de mængder, som du indtager, skal du dog ikke være bekymret for overdosering. OmniX  har et specielt højt indhold af B12- vitamin. Mangel på B12-vitamin kan netop give nogle af de symptomer, som ses ves sclerose. Føleforstyrrelser og træthed kan bl.a være relateret til B12 mangel.  

Personer, som er vegetarer og/eller har mangel på mavesyre, er i øget risiko for at komme i underskud af B12 vitamin.

Individuelle behov for B-vitaminerne kan ske på baggrund af blodprøver af folinsyre, cobalamin og homocystein.  

Da D-vitamin er et fedtopløselig vitamin, kræver det fedt for at optage vitaminet. D-vitamin fra dansk farmaceutisk industri er derfor et udmærket valg, da det er tilsat olivenolie, som dermed øger optageligheden.
Du indtager i alt 45 mikrogram D-vitamin daglig fra dine kosttilskud.
Dit daglige behov afhænger af dit D-vitaminniveau i blodet, men som udgangspunkt, vil behovet fra kosttilskud være højere om vinteren end om sommeren, hvor du udsættes for sollys.
Du kan evt.  på Scleroseforeningens hjemmeside læse mit  tidligere svar: ”D-vitamin dosering” fra den 06.04.2011  

Jeg anbefaler, at du løbende får målt dit  D-vitamin niveau i blodet i form af (25-hydroxyvitaminD) D3 eller 25-OH-D.