Gå til hovedindhold

Valg af siddepuder og smerter

Spørgsmål
Jeg er begyndt at få rødme på min hud, og har ondt i sædemusklerne af at sidde permanent i el-kørestol. Til at aflaste min bagdel ligger jeg dagligt nogle timer i sengen. Jeg har tidligere prøvet forskellige sæder, da jeg sad i manuel kørestol, men uden at opleve nogen forbedring.

Puden med luft i fik en ubehagelig indflydelse på min balance. Gelepuden hjalp heller ikke på min svien af huden. Mit sæde på
el-kørestolen ved jeg ikke hvad består af, men jeg er meget besværet af at sidde.
Har du et godt råd, hører jeg gerne fra dig. Mit store ønske er at kunne sidde oppe i længere tid og mindske min ømhed.
Svar
Valg af sædepuder og materialer afhænger af, hvad det er der helt konkret giver dig smerter.
Har du trykmærker eller tryksår? Har du hud reaktion overfor et bestemt produkt? Er det svamp? Hvor har du helt konkret ondt? I lænden eller sædeknuderne?  

Der findes mange typer puder, der er gode til at forebygge ømhed og  tryksår, og andre man kan benytte hvis man har sår. Men valget af det rigtige afhænger helt af netop din problematik.  

Jeg vil foreslå, at du henvender dig til terapeuterne i din kommune, og fortæller dem om din problematik og dine ønsker. Først må det vurderes, hvoraf dine smerter/ ømhed/ svigen kommer af.
Er det din siddestilling, kan terapeuten typisk foretage en siddestillingsanalyse, der kan være med til at klarlægge, hvordan du kan sidde. Er der tryksår der skal tages hensyn til, skal der tjekkes om du er i optimal behandling inden man kigger på din siddestilling.  

Luftpuder kan være nødvendige i forbindelse med tryksår eller højrisiko for tryksår – men der findes puder, hvor dele af puden er luft, typisk under dine trykpunker og resten er et mere fast materiale der sikre stabilitet, og gerne skulle modvirke at man som bruger ”mister” balancen. Gel puder fungere på samme måde.