Gå til hovedindhold

Valg af kørestol

Spørgsmål

Kommunen har tilbudt mig en kørestol, som jeg synes ligner noget der er løgn. Jeg ønsker ikke at ligne en kedelig gammel pensionist endnu, og jeg tænker, at det kan gøres meget bedre. Har du nogle gode fif? Hvilken forhandler har forstand på smart design, og hvad skal jeg være opmærksom på, for at få et ordenligt produkt, som jeg kan holde ud at sætte mig i, uden at begynde at tude? Jeg vil gerne kunne have den med i bilen. Jeg er helt med på, selv at smide ekstra penge i projektet. Har feks. selv købt en Niholacykel, som jeg er vildt glad for, og som jeg bruger rigtig meget. Igen, dér har kommunerne også et stort (utjekket) udvalg, og havde jeg fået sådan én, ved jeg den bare havde stået og samlet støv. Det er dét jeg vil undgå med kørestolen, så derfor vil jeg gerne høre, om du kan hjælpe med et par gode råd, links, hvad ved jeg, for at jeg kan pejle mig ind på noget brugbart, eller vide hvordan jeg griber det an. Min gangdistance er ret kort, hvilket betyder at jeg melder mig ud af alt for meget, jeg ellers gerne ville deltage i.

Svar

Kommunerne har indkøbs aftaler med firmaer, således at de indkøber standard kørestole, som kan opfylde de fleste borgeres behov. Som sagt er det standard kørestole, og for rigtig mange er det gode transport kørestole, og for visse er det også gode kørestole til fuldtidsbrug. Men man kan have særlige behov, som gør at standard kørestolen ikke længere opfylder behovene. Det kan f.eks. være, at man skal have kørestolen ud og ind af bilen på en speciel måde, som gør at diameter, vægt og andet er essentiel. Det kan også være de kropslige dimensioner, som gør at man ikke passer til en standard kørestol. Det kan være specielle pladsforhold i forbindelse med daglig livsførelse og andet. Det kan være, at man har behov for at stolen kan indstilles på en speciel måde for, at man kan manøvrere den.

Så du skal analysere dine behov, og udfra dette gå i dialog med den bevilgende terapeut i kommunen. Du skal have den med i bilen, så det vil bla være vigtigt for dig, hvordan stolen skilles ad, total vægt og dimensioner når den er skilt ad. I relevante tilfælde har kommunen mulighed for at bevilge andet end det, de har som standard. Æstetik er dog ikke et gyldigt argument. I forhold til at undersøge hvad der findes er hmi-basen et oplagt valg. Hvis du søger på manuelle kørestole, vil du kunne se alle de kørestole, der findes på det danske marked, og der er links videre til forhandlerne.

Et vigtigt parameter er om stolen skal være krydsramme eller fastramme. Krydsramme kan foldes sammen via et kryds på midten - det er den mest almindelige type kørestol. Fastrammen foldes sammen ved at man lægger ryglænet ned og tager hjulene af, så den kan også blive ganske lille i forbindelse med transport i bil. Fastrammen er generelt lidt mere stabil og benyttes ofte af brugere, der er meget aktive. Fastramme stolene kan også blive lidt mindre i dimensionerne, så de syner mindre, men kræver på den anden side også en god køreteknik. Generelt er der rigtig mange gode kørestole på det danske marked, og de kan næsten alle det samme - lidt ligesom biler.

Dit behov vil være vægt, kort total længde (knæene skal være i 90´), opklappelige fodplader for at lette det når du skal ind i og ud af stolen, korrekt sædebredde (= din hofte bredde) og naturligvis design.