Gå til hovedindhold

Vægttab ved kostomlægning

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1996, og har haft flere attakker de sidste 4 år. Jeg har fået bogen "sund mad ved sclerose" udleveret af min sclerosesygeplejerske og forsøger at følge den, så godt som det nu er muligt, når man har en familie at tage hensyn til, og samtidig har problemer med vægten. Jeg har altid haft svært ved at tage på, og har både tabt mig under attakkerne og yderligere, efter jeg har fulgt kostvejledningen for sclerose. Derfor har jeg købt forskellige økologiske olier, såsom solsikke-, raps- og olivenolie, som jeg bla. spiser i cheasy-youghurt med fuldkorn og fibre, samt hælder på min aftensmad.


Jeg vil gerne høre din mening om olieblandingen Udos Choice? Jeg spiser 1 omnimin, 1 Mega-B-complex og 3 eskimo-3 hver morgen. Jeg spiser fisk til aften 1 gang om ugen, og derudover spiser jeg makrel eller tun til frokost 1 - 2 gange om ugen.


Jeg har droppet min sødmælk, (drak sødmælk, for at tage på) og er gået over til minimælk. Er det i orden eller skal jeg helt holde mig fra mælk? Har du derudover et forslag til, hvad jeg kan smøre på mit brød i stedet for smør? Jeg har nemlig problemer med at synke, og så er det svært at spise for tørt mad - især nødder, som det anbefales at spise, hvis man gerne vil tage på.

Svar

Det har aldrig direkte været hensigten, at man skulle tabe sig på MS-kosten. Der kan være forskellige årsager til at det sker. Jeg vil foreslå, at du får målt din vitaminstatus, hvad angår D-vitamin og vitamin B12, folinsyre samt også for stoffet Homocystein, via en blodprøve hos egen læge eller på det laboratorium din læge henviser dig til. Ofte kan for lave B-vitaminer og D-vitamin give uhensigtsmæssige symptomer, hvilket under alle omstændigheder bør korrigeres.

Nogle mener, at lavt D-vitaminindhold i blodet  øger risiko for attak, og at attakker om foråret er udtryk for, at D-vitamin er blevet for lav vinteren over. Mit forslag er, at niveauet af vitamin D skal være på ca. 100 nmol/l og vitamin B12 bedst ca. 450-500 pmol/l. Jeg vil foreslå at du fortsætter med Omnimin og B-vitaminer som hidtil, indtil blodprøver kan vise at der eventuelt skal ændres noget her.

Det lyder fint, at du benytter forskellige koldtpressede økologiske olier. Mit forslag er, at du bruger olivenolie til at tilberede den varme mad, og bruger rapsolien eller solsikkeolie til din morgenmad og til at hælde på din aftensmad. På sigt kan du nøjes med at benytte en type olie, olivenolie til maden, både den kolde og den varme. Jeg ved, at der er forskellige opfattelser af dette, men der er kost- og livsstilsforsøg med scleroseramte, som udelukkende har benyttet olivenolie (og levertran) og de scleroseramte, har i disse undersøgelser klaret sig fint.

Ulempen ved at benytte for mange flerumættede omega-6 fedtstoffer, som der især er i solsikkeolien er, ifølge nogle norske forskere, (Nordvik et al, 2000 se Scleroseforeningens hjemmeside om forskning) at omega-6 fedtstofferne og omega-3 fedtstofferne konkurrerer om enzymerne. I denne sammenhæng er det vigtigst, at omega-3 fedtstofferne omsættes til de gavnlige stoffer, der hæmmer inflammation. Blandt omega-3 fedtstofferne, er fiskeolierne lettere at få omsat til de gavnlige betændelseshæmmende stoffer, end hørfrøolien, som er i Udos Choice.

Udo's Choice har dog et vist indhold af GLA (gammalinolensyre) som kan være et gavnligt supplement, hvilket er fint at få i flydende form. Det er også muligt at købe anden form af GLA i flydende form. Min anbefaling er at du følger niveauet af olier, som er angivet på Scleroseforeningens hjemmeside, og derfor vil jeg foreslå at du tager 5 stk Eskimo-3 dagligt.

Det lyder fint, at du supplerer med fisk både til frokost og aftensmad. Umiddelbart lyder det fint, du har erstattet sødmælk med minimælk for at kunne reducere mængden af mættet fedt i din kost. Det er en mulighed helt at undlade mælkeprodukter. Så vil jeg dog foreslå dig at supplere med et kalk-magnesium-D-vitamin tilskud, som giver dig 800 mg kalk, 400 mg magnesium og mindst 10 mcg D-vitamin. Du kan jo altid undlade mælken helt, i en fx 3 måneders periode, og se om det gør en forskel for dig.

Som erstatning for smør kan du smøre avocado på brødet.  Desuden findes der er række vegetabilske smørbare fedtstoffer, som f.els. tahin (sesamsmør fra f.eks. Rømer), som har en let bitter smag, eller peanutsmør f.eks. med crunch (jordnøddesmør fra f.eks. Urtekram). Der findes også mandelsmør og cashewnøddesmør, som er velegnet, men meget dyrere. Velassorterede supermarkeder har ofte tahin og peanutsmør, men ellers kan de købes i den nærmeste helsekostbutik.

For ikke at tabe dig yderligere, vil jeg foreslå dig at få fedtstoffer nok fra fisk/fiskeolie og vegetabilske fedtstoffer, med hovedvægt på olivenolie, de vegetabilske smørtyper, suppleret af GLA. Desuden skal du sikre dig at du får nok protein, dvs. fisk, fjerkræ og gerne også vegetabilske proteiner, i form af tørre linser, bønner og tofu eller andre soyaprodukter. På sigt skal du ikke blive ved med at tabe dig. Hvis det er tilfældet må der andre tiltag til.