Gå til hovedindhold

Vaccination og sclerose

Spørgsmål

Jeg har MS og får Rebiff 44. Jeg har et spørgsmål om vaccination. Rejseselskabet anbefaler, at man vaccineres mod hepatitis A og stivkrampe. Jeg har tidligere fået en hepatitis A vaccine, men er blevet frarådet af min neurolog at få denne vaccination, da man havde mistanke om, at den var skyld i min sygdom. Så nu er spørgsmålet, om man kan behandle med gammaglobulin i stedet for?

Svar

Der har været nogle tilfælde med debut af sclerose kort tid efter vaccinationer, og så er det nærliggende at tænke på om der er en årsagsssammenhæng. Men det kan også være uden sammenhæng, blot tilfældigt, da mange bliver vaccineret og der også er en del danskere (1/800) der får sclerose.

Det er utroligt svært at bevise, om der er en sammenhæng. Store litteraturstudier, som jeg bl.a. har gennemført, tyder ikke på, at der er en sammenhæng ml. sclerose og vaccination, men der er dog mistanke om, at gul feber vaccine øger attakrisikoen. Det er mest levende vacciner der teoretisk kan tænkes at kunne forværre sclerose, men hepatitis A er ikke en levende vaccine.

Dette er mit generelle svar på spørgsmålet, men hvis din neurolog, som kender din sygehistorie, har frarådet dig at lade dig vaccinere, kan jeg selvfølglig ikke anbefale dig at blive vaccineret.