Gå til hovedindhold

Vaccination og attakrisiko

Spørgsmål

Jeg er netop faldet over denne artikel: http://www.journalisten.dk/laeger-uden-ytringsfrihed (der drejer sig om risikoen ved at lade sig vaccinere). Artiklen fik nogle tanker i gang hos mig, som jeg gerne vil høre hvad I siger til: Hvad siger I til påstanden om, at vaccinen kan aktivere immunsystemet, og forårsage et nyt attak? Jeg er selv lige blevet vaccineret mod influenza, hvilket jeg jeg aldrig have overvejet, hvis det ikke var anbefalet på foreningens hjemmeside, så er nu en smule nysgerrig/i vildrede.

Svar

Man har tidligere diskuteret, om influenzavacciner kan udløse skleroseattakker. Der foreligger i dag store undersøgelser, der dokumenterer, at dette næppe er tilfældet. Derimod er der, ligesom efter andre infektioner, betydelig risiko for at få skleroseattakker efter en influenza. Vaccinationer aktiverer givetvis immunsystemet, men den immunaktivering der ses, kan ikke forbindes med sygdomsaktivitet ved sklerose. Faktisk har en enkelt undersøgelse fundet, at stivkrampevaccination ligefrem har en vis beskyttende effekt. Alt i alt er der derfor ikke grund til at undgå vaccinationer, hvis man har sklerose.

 

Der refereres i den nævnte artikel også til den svenske læge Birgitta Brunes undersøgelser af kviksølvs effekt. Da disse aldrig er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter, har jeg vanskeligt ved at vurdere disse udsagn nærmere.