Gå til hovedindhold

Utryghed ved at gå uden støtte

Spørgsmål

Efter mit seneste attak er jeg blevet meget utryg, eller måske endda bange, ved at skulle gå uden støtte. Kommunen har bevilget mig både stok og rolator - og så går det jo meget godt. Jeg er dog stadig bange for alt ikke-stabilt underlag, for eksempel rulletrapper, rullefortove og lignende (som jo ellers netop burde være en hjælp).

Er der udelukkende tale om "noget psykisk" eller har det at gøre med sclerosen?

Svar

Når du er utryg ved at gå uden støtte, er det fordi du ikke stoler på, at dine ben er stabile/stærke nok. Når du så går med stok eller rollator får du den ekstra støtte du behøver, for at være stabil. Jeg formoder, at din utryghed ved ikke-stabile underlag skyldes, at du ikke er sikker på, at dine ben kan reagere hurtigt nok på den pludselige bevægelse og du dermed bliver bange for at falde. Så jeg vil sige at det er en kombination af attacket/sclerosen og den fysiske påvirkning, samt usikkerheden over at kunne falde.

Det du skal gøre, er at træne balancen sammen med din fysioterapeut, og optimalt også på rulletrapper. Hvis din krop kan lære at reagere hurtigt nok på underlag, der flytter sig, er jeg sikker på, at du nok skal blive tryg ved det igen. Så det eneste der er at gøre, er at træne det.