Gå til hovedindhold

Usikkerhed omkring hvorvidt diagnosen er rigtig

Spørgsmål

Jeg havde i lang tid gået med en dropfod på højre fod og efter 2 år, med undersøgelser hos mange forskellige neurologer, mente de, at jeg havde primær progressiv sklerose.

Det, der nu undrer mig, er at min MR-scanning ikke viste nævneværdige "pletter" og min rygmarvsprøve viste heller ikke tegn på sklerose. Jeg fik foretaget en EMG der viste, at der var problemer med nervebanerne i højre side. Alligevel fik jeg diagnosen.

Nu, ca. 1 år efter diagnosen, har jeg ikke fået det værre og efter en masse research er mit spørgsmål, om min dropfod kan skyldes, at jeg har en nerve i klemme i ryggen? Jeg har i mange år haft ondt i lænden og har nu, som sagt, dropfod. Ydersiden af mit højre skinneben føles iskold (ikke at røre men sådan føles det) og jeg har mange smerter hen over den højre side af anklen.

Jeg tvivler faktisk lidt på min diagnose. Jeg har derfor fået en tid på skleroseklinikken, hvor jeg gerne vil have en læge til, præcist, at fortælle mig hvordan man nåede frem til primær progressiv som diagnose. Samtidig ønsker jeg svar på, om det kan være en nerve i stedet og ikke sklerose, der er årsag til min dropfod.

Kan der være noget om min "bekymring"?

Svar

Er du sikker på at det er EMG og ikke evokerede potentialer, du har fået lavet? Ved førstnævnte stikker man tynde nåle ind i musklerne, ved sidstnævnte får man nogle stød på ankel i henholdsvis håndled eller man kan give et stød med en magnet på hoved og lænd.

Diganosen multipel sclerose stilles ved sygehistorie, lægelig undersøgelse ved neurolog og underbygges som regel af prøvesvar ved MR-scanning af hjernen og eventuelt rygmarv, ved rygvæskeundersøgelse og ved evokerede potentialer af synsbanerne (de lange baner til arrme og ben). Derudover skal andre diagnostiske muligheder være udelukket.

En dropfod skyldes ofte en påvirkning af en bestemt nerve og det er her EMG kan komme ind i billedet. Så hvis det er EMG du har fået lavet, må man formode at der ikke er påvist en skade på pågældende nerve.

Man kunne overveje at lave evokerede potentialer for at se om ledningshastigheden er nedsat svarede til centralnervesystemet, som underbyggelse af sclersoediagnosen.

Det kan godt være at du har primær progressiv MS trods normale rygvæskesvar, men anmod lægen om at forklare dig hvad diagnosen bygger på. Du har teoretisk set mulighed for at få en second opinion hos en anden neurolog.