Gå til hovedindhold

Usikker på behandlingen

Spørgsmål
Jeg er en kvinde på 59 år, som har haft sclerose siden 1987, hvoraf de første ca. 3 år var meget vanskelige, jeg var meget syg. Jeg har derefter haft mange gode år med en del attakker gennem årene. Især det sidste år har der været mange smerter, jeg synes ikke rigtig, der er ophold i attakkerne.

Er der en mulighed for at få en injektion, som kan afhjælpe lidt?
Jeg har fået ordineret Saroten Retard 25 mg, som jo er et antidepressivt middel, hvilket jeg synes er mærkeligt, jeg er derfor blevet usikker på, om jeg skal starte på det.
Svar
Smerter forekommer ikke hyppigere hos scleroseramte end hos andre mennesker, men sclerosesmerter er oftest kraftigere og vanskeligere at behandle. 

Sklerosesmerter mærkes typisk i områder, hvor der samtidig er ændret følesans. Smerterne kan vise sig som konstante, sviende, borende eller brændende fornemmelser, eller som skarpe, smertende jag. De mest effektive midler til behandling af smerterne er midler som amitriptylin (f.eks. Saroten) eller imipramin. Disse præparater bruger man også til at behandle depression med, men det er blot en tilfældighed, at den type medicin virker på to forskellige tilstande, og det bør ikke afholde dig fra at afprøve behandlingen. I andre tilfælde, særligt hvis smerterne ikke er konstante, eller hvis de kommer i jag, kan behandling med medicin så som oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan) eller carbamazaepin have effekt.
Gabapentin eller Pregabalin har også en god effekt på denne type smerter og skulle alle disse behandlinger være uden effekt, er der også mulighed for at prøve behandling med Marinol.
Behandling af sclerosesmerter er ofte vanskelig, og kræver betydelig tålmodighed både hos patienten og den behandlende læge, når de forskellige former for medicin skal afprøves.