Gå til hovedindhold

Usikker om behandling og præparatvalg

Spørgsmål

Jeg skriver fordi jeg simpelthen er så meget i tvivl omkring påbegyndelse af medicin. Jeg er lige blevet 25 år, og har fået stillet sclerose-diagnosen i november 2013. Jeg har haft to synsnerveattakker i januar og maj sidste år, og har siden haft lidt småsnurren i venstre ben - og har også lidt lermithes - rislen ned ad rygsøjlen, når jeg bøjer hovedet. Dét fik jeg binyrebarkhormon mod, lige da jeg fik diagnosen. Men det er der altså stadig lidt. Jeg er ikke begyndt på medicin endnu - egentlig mest fordi jeg har gået og ventet på tabletten Aubagio, der først kom på markedet her i januar.

Nu har jeg så været inde på Rigshospitalet til en snak omkring de forskellige medicinformer, og er blevet enormt forvirret. Det virker jo lidt som pest eller kolera. Og jeg synes der er mange mulige bivirkninger forbundet med dem alle. Måske mest ved Aubagio. Selvfølgelig er det mere tiltrækkende at tage en pille i stedet for at stikke sig selv, men det er også så nyt et præparat, så jeg ikke ved om "den er testkørt ordentligt". Min neurolog sagde, at jeg jo kan prøve tabletten af først, og se hvad der sker. Men jeg synes ikke, det er noget man "bare gør". Jeg tænker, jeg må se at komme i gang med at tage medicinen, da det lyder som om, at jo hurtigere man påbegynder, jo bedre. Hvad siger I til det. Har jeg travlt med at komme i gang? Jeg ville høre, om I har et foretrukkent præparat, I gerne anbefaler folk? Noget I har bedre erfaringer med end andet? Og hvor meget ved I om den nye Aubagio?

Svar

Jeg kan godt forstå, at du tænker - jeg har det egentlig meget godt og vil nødig have bivirkninger til medicin, så er det overhovedet nødvendigt at tage det?
Det markedsførte medicin man typisk starter med at bruge (såkaldt førstevalgspræparater) reducerer risiko for nye attakker med omkring 1/3, og det er samstemmende vist i en række forsøg. Desuden forebygger det nye MR læsioner. Du har haft 2 attakker med få måneders mellerumrum i form af synsnervebetændelse og siden endnu et attak. Så trods få restsymptomer har du haft 3 attakker på et år.

På den baggrund vil jeg bestemt råde dig til at tage imod et tilbud om forebyggende behandling. Om det så skal være interferon/Copaxone/Aubagio er ikke så afgørende. De har stort set samme effekt, men lidt forskellig bivirkningsprofil. De 2 førstnævnte grupper har været på markedet ca. 15 år, og der er ingen langtidsbivirkninger. Da Aubagio først lige er markedeført, har man ikke så lang observationstid og ikke erfaring fra så mange patienter. Nogle foretrækker de mest gennemprøvede præparater (man ved hvad man har, men ikke hvad man får) og lurpasser lidt, mens andre måske vælger Aubagio fordi det er tabletter i stedet for indsprøjtning.

Når du er usikker og lidt bange for Aubagiobivirkninger, kunne en løsning være at vælge interferon i form af Avonex med en ugentlig indsprøjtning i en lårmuskel, da de andre præparater skal indprøjtes hyppigere. Bivirkningen er influenzalignende, og varer typisk timer til ½ døgn hvis de forekommer, men kan forebygges af f.eks. panodil taget kort tid efter injektionen. Tal med din neurolog om det.