Gå til hovedindhold

Urolige hovedbevægelser

Spørgsmål

Jeg er fysioterapeut bl.a. tilknyttet plejeboliger. Her er for nylig flyttet en kvinde ind. Hun fik konstateret sclerose i 2000, og siden er det gået ned af bakke. Nu har hun peg-sonde, minimalt sprog, bliver suget og har kun aktiv, men minimal, bevægelse i højre OE. Hun har en Kelvin-kørestol. Hendes hoved og ansigt er i konstant bevægelse; drejer fra side til side, og øjnene og munden åbner og lukker. Når hun bruger pep-maske og under søvn, er der ro på. Men hun kan jo ikke sidde med pep-maske hele tiden. Jeg vil så gerne, at hendes hoved kom mere i ro. Har I et forslag eller to? Hun har siddet med sammenrullet kædetæppe om nakken og ned foran på kroppen, men dette virkede kun lidt beroligende og for tungt. Når jeg placerer mine hænder, så de fixerer hendes hoved (oven på hovedet og under kæben), stilner rystelserne også lidt af.

Svar

Det store spørgsmål her er, hvorfor har hun hovedbevægelserne? Er det tegn på smerte, ubehag, kommunikation, en måde hvorpå hun på minimal vis kan ændre sin siddestillingens lidt? Er der neurogene smerter?

Jeg vil i første omgang prøve at se på hendes generelle ligge og siddestilling. Lav gerne en siddestillingen analyse for at vurdere graden af fleksible og fikserede deformiteter. Bevæg alle store led igennem og se om der opstår smertereaktioner og sørg for, at hun ikke placeres, hvor smerten kan udløses. I forhold til kørestolen bør man se på, om hun er godt understøttet omkring bækkenet, benene og truncus for at give hende den taktile stimuli hun måske har brug for?
Hvad sker der, hvis du støtter mere/mindre op omkring siddestillingen? Gør det nogen forskel, hvor meget stolen er kippet bagover? Først når siddestillingen er vurderet og evt. optimeret, vil jeg begynde at se på hovedets stilling.

Hvilken nakkestøtte har hun på stolen? Firmaet Anatomic Sitt har en række gode specielle nakkestøtter. Jeg vil nok ikke vælge at gøre det for komplekst men evt vælge en fra Plush serien, som giver en god bred kontaktflade. Alternativt har de en ny serie som hedder Heads First, som er et modulopbygget lidt blødere system. Se disse hovedstøtter fra Anatomic SITT. Måske kan en blød halskrave give hende taktil stimuli?
Håber det lykkes jer at komme nærmere en årsag og dermed også en løsning.