Gå til hovedindhold

Urininkontinens Minirin, Detrusitol Toviaz og Botox

Spørgsmål

Jeg er 53 år og havde min "sclerose-debut" i 1995. Jeg RIK'er ca. 10-15 gange om dagen og sover ca. 1½-2 timer ad gangen om natten.

Jeg har prøvet Minirin og Detrusitol og skal nu prøve Toviaz 4 mg. Hvis ikke Toviaz virker, så er næste mulighed Botox.

Mit hovedspørgsmål går på den eventuelle mulighed for Botox: På den ene side er jeg lidt skræmt ved Botox, på den anden side føler jeg dog ikke rigtig at jeg har noget valg, hvis jeg vil have mit liv tilbage.

Måske skal det også fortælles, at min kærestes og mit samliv, i høj grad også bliver påvirket heraf: Hvis ikke jeg er ny-RIK'et (ca. 15 minutter max.) siver det ved orgasme. Min kæreste er forstående, men jeg synes det ødelægger en del, nu hvor jeg endelig har fået mit sexliv tilbage, efter et langt ægteskab, der ikke gav meget på den front.

Svar

Minirin virker ved at nedsætte nyrernes urinproduktion, og har sin væsentligste anvendelse til natten, hvis urinprokuktionen er stor.

Detrusitol og Toviaz virker ved at dæmpe vandladningsrefleksen, og dermed bliver blæren lidt mere ”tålmodig”.

RIK kan hjælpe, hvis blæretømningen er dårlig.

Scleroseramte har ofte flere årsager til de blæreproblemer, som du beskriver. Ud fra dit brev kan jeg ikke sige hvilken årsag, der er den hovedskyldige hos dig. Ofte kan man dog have gavn af en kombination af forskellige behandlinger.

Det er i denne forbindelse meget gunstigt, at du kan gøre RIK. Herved kan du få dosis af Detrusitol og Toviaz øget til det maksimale eller du kan få Botox, hvis vandladningsskemaet viser, at du har mange små vandladninger, og at det ikke skyldes en stor urinproduktion.

Maksimal dosis af Detrusitol/Toviaz får man, når bivirkningerne er lige netop acceptable. Den hyppigste bivirkning er mundtørhed.

Botox virker ved at lamme blærens nerver i nogle måneder, og gives som indsprøjtning i blæren. Formålet er at fjerne de ufrivillige vandladninger, samtidig risikerer man dog, at blæretømningen går helt i stå. Derfor er RIK ofte en nødvendig forudsætning.