Gå til hovedindhold

Urenheder og bakterier i urinen, blærebetændelse og blæretømning med kateter, SIK og RIK

Spørgsmål
Jeg er blevet SIK'et gennem de sidste 25 år, ca. 6 gange dagligt, sterilt, for at undgå flere infektioner da der kommer mange forskellige mennesker og tømmer mig.

Jeg har ofte blærebetændelse, hvorfor jeg er i behandling med Selexid i en uge. Jeg får ellers 1 tablet Nitrofurantion, forebyggende, til sengetid. Min læge siger, at det er det bedste forebyggende mod colibakterier, hvor jeg ellers (på scleroseklinikken) har hørt at det er bedst at skifte præparat hver 3 måned?

Jeg har det sidste stykke tid, desuden, haft en del fnuller og trevler i urinen. Jeg er upåvirket af det, hvor jeg ellers, når jeg har blærebetændelse, bliver meget dårlig med feber, slaphed og samtidig spasticitet. Disse trevler og fnuller, er det noget man kan se hvis urinen sendes til dyrkning og betyder det noget? Kan det være affaldsstoffer? Kan kateteret afgive nogen former for fnuller?

Jeg drikker mellem 2 og 2½ liter væske dagligt, heriblandt 2 glas tranebær.

Jeg har talt med min egen læge om de ting jeg her har beskrevet, men han ved det ikke noget, så derfor skriver jeg til jer.
Svar
Det er rigtigt, at nogle bruger at skifte mellem Nitrofurantoin og Trimethoprim hver 3. måned, men der er ikke dokumentation for at det er en fordel at skifte frem for kun at bruge ét af midlerne.

Blæren skal tømmes så hyppigt, at blæren ikke bliver fyldt med mere end højest 400 ml per gang, og jo hyppigere blæren bliver tømt jo mindre tilbøjelighed er der til blærebetændelse.

Med en væskeindtagelse, inklusiv tranebær, på 2,5 liter, kan 6 tømninger i døgnet være i underkanten. Om dette er tilfældet, kan man undersøge ved at måle blæretømningen over nogle dage.

Fnuller og trevler i urinen kan være tegn på, at der er bakterier i urinen. Det kan også være tegn på, at blæren ikke bliver tømt helt hver gang. Den bedste tømning får man stående eller siddende, mens tømning liggende på ryggen kan være usikker. Hvis det er nødvendigt at tømme dig i liggende stilling, vil jeg foreslå, at du bliver trykket på blæren i forbindelse med hver tømning, for at få den sidste urin ud.

Urenheder eller bakterier i urinen uden samtidige symptomer. betyder ikke, at du skal have behandling eller urinen dyrket. Det skal du kun have, når du får symptomer på blærebetændelse, bliver dårlig eller får feber.