Gå til hovedindhold

Undersøgelse for sclerose

Spørgsmål
Jeg har et spørgsmål omkring undersøgelse for multipel sclerose.
Jeg var i foråret meget syg, og havde ufattelig mange af de symptomer, som beskrives under sclerose-symptomerne. Derudover har jeg en årelang sygdomshistorik, hvor ligeledes mange af MS-symptomerne kan genkendes. Disse har været der sådan lidt hen ad vejen, og som regel har jeg fået styr på det igen. Dog var 2011 året, hvor det eskalerede for mig rent sygdomsmæssigt. Dette forår var præget af balanceforstyrrelse, øjensmerter, synsforstyrrelse, vandladningsforstyrrelse, følelsesforstyrrelse, lydfølsomhed, stærke problemer med hård mave, tab af kraft i arme, smerter i hænder, smerter i nakke, fødder, rystede i arme, træthed, tabte ting ud af hænderne, osv.
I det hele taget kravlede jeg rundt hjemme i et forsøg på at opretteholde dagligdagen. Det vildeste forløb stod på i ca. 2-3 uger, hvorefter at det langsomt klingede af i løbet af de næste 8 uger.

Jeg var til en neurolog dette efterår - hvor jeg selvfølgelig havde fået det bedre, og derfor ikke helt havde symptomerne mere og egentlig også havde lidt svært ved at huske dem alle. Neurologen foretog en neurologisk undersøgelse - stå på tæer, fingeren til næsen, testede med prik osv.
Ud fra dette mente neurologen ikke, at der var grundlag for at undersøge yderligere. Han forsikrede mig, at jeg bestemt ikke fejlede noget alvorligt. Dog har jeg stadig ikke fået fulde kræfter tilbage i arme, og det ene øje har stadig nedsat følelse, og synet på det ene øje er blevet en anelse dårligere end før. Og jeg døjer i øjeblikket med krampefornemmelse og brændende fornemmelser i musklerne i kroppen. Især ved belastning - altså holde et blad, bære noget, lave noget hænder, mere skal der ikke til.

Pt. tænker jeg en del på, om jeg er ordentlig undersøgt? Kan denne neurologiske undersøgelse med sikkerhed udelukke at jeg kan have sclerose?
Jeg undrer mig egentlig lidt hvorfor neurologen ikke valgte at lave en MR scanning eller øvrige test - er den neurologiske undersøgelse helt sikker i følge til at udelukke sclerose?
Svar
Problemet er at spektret ved sclerose er så bredt, at mange kan få deres symptomer til at passe med den sygdom. Neurologens opgave er at finde ud af om mistanken er begrundet, og om der er behov for at gå videre med udredningen. Når man stiller diagnosen dissemineret sclerose baseres den på sygehistorie og lægelig undersøgelse incl. neurologisk undersøgelse samt unormale resultater i mindst en af følgende tests: MR scanning hhv. rygvæskeundersøgelse for noget der hedder oligoklonale bånd hhv. IgG-index. Nerveledningshastighed i form af stimulusudløste potentialer kan også vise unormale resultater. Man laver kun det udvidede undersøgelsesprogram, hvis der er lægelig begrundet mistanke om sclerose.

Du kan anmode om henvising til ny neurolog - second opinion - og hvis lægen ikke finder anledning til dette, kan du selv vælge at betale for den på en privatklinik, og det gælder også en MR scanning, hvis du ikke er omfattet af en sygeforsikring.