Gå til hovedindhold

Ultralydsscanninger i forbindelse med graviditet

Spørgsmål

Som sclerosepatient fik jeg under min første graviditet tilbudt to yderligere ultralydsundersøgelser af barnet, jeg husker ikke hvilke uger, men efter uge 21. Dette var indskrevet i vejledningen på Sygehuset. Nu venter vi barn igen, og jeg er i tvivl, om jeg skal tage imod de ekstra scanninger. Det nemmeste ville være at undlade, jo færre undersøgelser jo mere tid til at få arbejde og privatliv til at hænge sammen. Hverken jordemoder eller læger tilknyttet scanninger kan forklare hvorfor disse er nødvendige. Er der forskning på området, som berettiger disse scanninger i forhold til barnets eller moderens tarv?
Det skal tilføjes, at jeg har en mild form for sclerose. Jeg har ikke haft et attak siden diagnosen blev stillet i 2008.

Svar

Ved en ultralydsscanning kigger man efter de 3 hovedkategorier: Misdannelser, mistrivsel og moderkagens placering. Man kan se forskellige misdannelser af både knoglestruktur, men også blødere strukturer, som hjertet og dets kar. Mistrivsel kan man måle dels ved at undersøge blodgennemstrømningen i moderkagen og barnets vækst. Moderkagens placering kigger man efter, for at sikre sig, at den ikke spærrer for fødselsudgangen. Alle får tilbudt 2 scanninger, dels nakkefoldsscanningen i starten af graviditeten og dels gennemscanningen midt i graviditeten. Derudover får nogle gravide tilbudt flere scanninger på forskellige tidspunkter i graviditeten, hvis der er øget risiko for misdannelser, mistrivsel, eller hvis noget med barnet eller moderkagen ikke er normalt eller var svært at se på de 2 rutinescanninger der tilbydes alle.

MS giver ikke i sig selv øget risiko for misdannelser eller mistrivsel hos fosteret, ej heller øget risiko for at noget går galt med moderkagens placering eller funktion. Jeg ved ikke hvorfor nogen steder rutinemæssigt tilbyder ekstra scanninger til kvinder med MS, mens nogen ikke gør. Et gæt kunne være, at nogen kvinder måske har taget potentielt fosterskadende medicin under den tidlige graviditet, før de vidste at de var gravide. Eller måske da gravide med MS har højere risiko for lav blodprocent, da en meget lav blodprocent nogen gange kan gå ud over barnets trivsel. Nogen gange tilbyder man også tryghedsscanninger til kvinder, hvor der ikke er en egentlig medicinsk grund til det, for at gøre dem trygge og rolige, når de kan se at alt udvikler sig som det skal på scanningen. Men man kan argumentere for, at tilbyde de ekstra scanninger til de specifikke kvinder, som har haft disse problemer, i stedet for at tilbyde dem til alle kvinder med MS - inklusive dem, der slet ikke har haft problemer med hverken medicin eller lav blodprocent.

Der skrives i disse dage noget i pressen om, at mange scanninger kan være skadelige for barnet. Såvidt jeg ved, er de eneste videnskabelige resultater man kan finde indtil nu, at mange scanninger under graviditeten giver en øget risiko for at drengebørn bliver venstrehåndede. Det er jo ikke så slemt, men det kan ikke udelukkes, at der kan være andre bivirkninger. Omvendt er mange gravide blevet scannet mange gange under deres graviditet de sidste 20 år, uden at man har opdaget graverende effekter af det. Man må veje fordelene ved scanningerne op mod de potentielle bivirkninger. Derfor er det nok en smagssag for den enkelte, hvorvidt de vil modtage tilbud om ekstra scanninger, hvis ingen kan give dem en specifik grund til, at de bør tage imod tilbuddet - ligesom du selv må veje op, om du vil tage panodiler, hvis du får hovedpine under graviditeten. I begge tilfælde er det godt at spørge eksperterne, fødselslægerne, til råds, så du har det bedste grundlag at træffe din beslutning på. Så når du har spurgt dem specifikt om, hvad det er de kigger efter på de ekstra scanninger, og om de synes der er en øget risiko der giver anledning til ekstra check, så har du det bedste grundlag at træffe din beslutning på.