Gå til hovedindhold

Ultralydsbehandling til arvæv

Spørgsmål
Jeg har et spørgsmål vedrørende ultralydsbehandling mod knuder, der er opstået på grund af copaxone: Kan du give en beskrivelse af, hvordan den bedst fungerende behandling forløber? Skal der ultralydsbehandling til flere gange ugentligt og hvor lang tid er nødvendig pr. gang, for at det giver det ønskede resultat?
Svar

Det er ikke ualmindeligt, at der opstår knuder på grund af copaxone-behandling. Det er en slags arvæv, der dannes i underhuden/bindevævet. Det er dog meget forskelligt, hvor meget arvæv der dannes samt hvor hurtigt.

Noget af det bedste, man selv kan gøre, er at stikke forskellige steder, så ”belastningen” på et bestemt område er så lille så mulig. Men når arvævet er dannet, kan man med fordel få høj pulserende ultralyd på dette, da ultralyden øger cirkulationen og bløder arvævet op.

Hvor lang tid en behandling varer, afhænger af størrelsen af området, der skal behandles. Normalt mærker jeg efter og markerer områderne.

Ultralyden gives så via et lydhoved, der har kontakt med huden - reglen er 1 minut på et areal der svarer til lydhovedets størrelse. Så efter 1 minut flyttes ultralydshovedet videre.

Hyppigheden af behandlingen er forskellig. Normalt vil der dog være god effekt efter 4-10 behandlinger, fordelt på 1-2 gange ugentligt.