Gå til hovedindhold

Udvikler CIS sig til MS

Spørgsmål

Jeg er en pige på 26 år, der i januar fik nogle underlige symptomer; jeg begyndte at miste balancen, kunne pludselig ikke koordinere højre arm samt ben og var umådelig svimmel.

Jeg blev indlagt flere gange, og da man MR-scannede mig, kunne lægerne se at jeg havde en stor hvid plet på lillehjernen. Endvidere kunne de, i rygmarvsprøven, se at jeg havde forhøjet protein. Er det, det sammen som IgG-Index? Og hvad vil det sige?

Jeg fik derefter undersøgt mit centralnervesystem og mine synsnerver - alt var helt normalt. Lægerne besluttede desuden at lave en ny scanning - og den viste desværre/heldigvis det samme som den forrige.

Sammen med svaret fra min anden scanning fortalte lægerne at de havde mistanke om MS, men at de ikke kunne slå noget fast - tiden måte vise det.

Det hele er endt med at de har givet mig diagnosen CIS, samt at jeg nu, efter mange måneder, næsten er symptomfri. Til min sidste undersøgelse fortalte en læge på scleroseklinikken mig, at der ikke var noget der tydede på at dette ville udvikle sig, men at man selvfølgelig ikke kan give mig nogen garanti.

Nu spørger jeg så: Kan man have diagnosen CIS uden at det har noget med sclerose at gøre? Er det typisk at sclerose "sidder" i lillehjernen? Er det normalt at et scleroseattak varer i 3-4 måneder?

Svar

Jeg kan dårligt vurdere dine symptomer i diagnostisk øjemed, da det kræver en grundig udspørgen og neurologisk undersøgelse.

Du kan læse mere om CIS (Klinisk Isoleret Syndrom) et andet sted på hjemmesiden og generelt gælder det, at hvis man kun har en plet (plak) på MR-skanningen, er prognosen meget bedre, end hvis der var fire eller flere plak. Man kan også godt have CIS uden at udvikle sclerose, men der findes desværre ingen undersøgelser, der viser hvor mange med CIS der aldrig udvikler sclerose.

Hvad angår dine andre spørgsmål, kan jeg svare, at de neurologiske symptomer ved CIS oftest kommer fra rygmarven, synsnerven eller hjernestammen, men i øvrigt kan udvikle sig alle steder i centralnervesystemets hvide substans og således også i lillehjernen.

Varigheden af dine symptomer er helt typisk for CIS, af ca. 3 - 4 måneders varighed. Det forhøjede protein i rygmarvsvæsken er ikke det samme som IgG-index, der specifikt måler dannelsen af immunstof.